MiG 31 Foxhound - Revell 1:144
Kolekcionarski kutak
02.05.2016.

MiG 31 Foxhound - Revell 1:144

NATO ruske (sovjetske) avione, naziva prema nameni. Tako su svi lovci počinjali slovom F (engleski Fighter): Fishbed, Foxbat, Flanker... a bombarderi slovom B (Bomber): Backfire, Blackjack....

Tako je brzi lovac-presretač (3000km/h) Mig-31 po NATO terminologiji i klasifikaciji postao Foxhound.

On predstavlja vrh razvoja i modernizacije jednosedog prethodnika MiG-25 i prvi je sovjetski borbeni avion četvrte generacije.

Projektovan je za namenu presretanja i uništavanja ciljeva u vazduhu, na ekstremno malim, umereno malim, srednjim i velikim visinama, danju i noću, u svim meteorološkim uslovima, sa primenom aktivnog i pasivnog ometanja radara i toplotnog obmanjivanja protivnika.

MiG-31 je, kao i MiG-25, veliki dvomotorni avion visokokrilac sa bočno postavljenim usisnicima i sa dva vertikalna repa, ali za razliku od svog prethodnika MiG-31 je dvosed, dužine 22,69 a raspona krila 13,46 metara, sa dva člana posade, pilotom i oficirom za navigaciju i upravljanje naoružanjem. Na taj način rasterećen je pilot mnogih radnji tokom borbe.

Grupa od četiri aviona MiG-31, u stanju je da frontalno kontroliše vazdušni prostor u širini od 800–900 km. Veoma je efikasan u otkrivanju i uništavanju krstarećih raketa. Ukupno je proizvedeno oko 500 primeraka aviona MiG-31. Serijska proizvodnja aviona MiG-31 počela je 1979. godine, a prvi su uvedeni u operativnu upotrebu 1982. godine.

Mig 31 je bio prvi lovac u operativnoj upotrebi u svetu opremljen radarom sa faznom rešetkom, sa elektronskim skeniranjem.

Maksimalna daljina otkrivanja ciljeva veličine lovačkog aviona iznosi 200 km, a može da prati 10 i istovremeno zahvata 4 cilja i to u sprezi sa raketama vazduh–vazduh velikog dometa R-33.

Radar je spregnut sa infra–crvenim (IC) sistemom za pretraživanje i praćenje ciljeva u vazdušnom prostoru, koji je integrisan u posebnom kontejneru ispod nosnog dela trupa aviona. Pri upotrebi, ovaj se kontejner izvlači iz trupa.

Novije varijante Mig-31 imaju novu poboljšanu verziju radara sa povećanim dometom detekcije i sa mogućnošću istovremenog napada na šest ciljeva. Istovremeno je povećana i otpornost aviona na elektronsko ometanje, tako što su na vrhovima krila integrisani kontejneri sa protiv–radarskim mamcima.

Posle uvođenja u operativnu upotrebu postignuti su sa njim brojni svetski rekordi u brzini, brzini penjanja i visini leta. Svetski rekordi u klasi kopnenih aviona sa turbo pogonom bez ograničenja težine i dalje su važeći.



Firme koje proizvode makete borbenih aviona obično su suočene sa teškoćama kada su u pitanju ruski avioni, posebno oni noviji a koje Rusi ne izvoze nego čuvaju za svoje vazduhoplovne snage, kao što je, recimo, slučaj sa Migom 31.

Ipak, kako je već prošlo dosta godina od njegovog uvođenja u službu, danas postoje verodostojne makete ovog zagonetnog aviona. Takva je i maketa Revell koju vam predstavljam.



Razmera je 1:144 što je prihvatljiva veličina makete jer je MiG-31 veliki avion, dimenzije makete su 157mm dužine a raspon krila je 94mm.

Nivo složenosti je po Revelovoj skali 3, što će reći da maketu mogu sklapati deca starija od 10 godina.

Sadržaj kutije je standardan: dve palete livenih delova od sive plastike, ram sa providnim delovima, nalepnice i šema – iputstvo za sastavljanje.







Delova ima svega 35, ali to je za razmeru 1:144 sasvim prihvatljivo. Morate uzeti u obzir da je taj avion i dalje dosta velika napoznanica na Zapadu, pa je gotovo nemoguće ulaziti u perfekciju sa detaljima.

Naravno, postoje i složenije makete MiG-a 31 u manjoj razmeri (recimo 1:72) sa većim bogatstvom detalja, ali naravno i znatno skuplje. No, ovo što nudi ova maketa je sasvim dovoljno, avion lepo izgleda – a posebno ukoliko ga parkirate na lepu dioramu.





Maketu MiG-31 Foxhound, kao i druge brojne makete aviona, brodova, tenkova, automobila... prodaje Dexy Co u svojim šopovima, a ukoliko u vašem mestu nema prodavnice možete ga uvek naručiti on-line sa sajta i tako imati u kolekciji avion kojeg se, verovatno, najviše plaše njegovi potencijalni protivnici, jer je taj presretač rasna ratna zver, iako „samo“ avion IV generacije, prvenstveno zbog brzine, visine leta i penjanja, a naročito zbog moćnog radara i ubojnih raketa velikog dometa.

Autor teksta: Kolekcionar
Tekst preuzet sa trofej.info

Testirani model možete kupiti ovde.

Slični članci

16.
Mar.
Kolekcionarski kutak
Dragoceni saveti iskusnog modelara koji će puno značiti svakom početniku!