Pod lupom Kolekcionara: Foke-Vulf FW 190 Revell 1:32
Kolekcionarski kutak
01.07.2016.

Pod lupom Kolekcionara: Foke-Vulf FW 190 Revell 1:32

Kada se pojavio na nebu iznad Velike Britanije ovaj lovac je izazvao ozbiljnu zabrinutost kod engleskih pilota, a nemački su bili mnogo zadovoljniji nego Meseršmitom. I tako je legendarni Spitfajer dobio dostojnog, vrlo opasnog protivnika, a i na Ističnom frontu FW 190 je sejao paniku tokom čitavog rata.

Foke-Vulf Fw 190 (Focke-Wulf Fw 190) bio je jednosed, jednomotorni lovački avion nemačke Luftvafe i jedan od najboljih lovačkih aviona svog vremena. Korišćen je u velikom broju tokom Drugog svetskog rata.

Proizvedeno je preko 20.000 primeraka ovog aviona. Proizvodnja je trajala neprekidno od 1941. godine pa sve do prestanka neprijateljstava. Tokom proizvodnje, avion je stalno unapređivan. Njegovi poslednji modeli su po kvalitetu mogli da se mere sa savezničkim avionima, ali su brojčano bili višestruko nadjačani.

Prvi put se pojavio na evropskom nebu tokom ratne 1941. godine i izazvao je pravu paniku u savezničkim redovima. Engleski piloti su u više navrata prijavili da su se sukobili sa do tada nepoznatim neprijateljskim lovcem koji je bio brz, izuzetno okretan i strahovito naoružan.

Konstruisao ga je poznati nemački inženjer Kurt Tank, poznat po mnogim uspešnim avionima.


Foke-Vulf Fw 190 u nemačkom muzeju vazduhoplovstva
Foke-Vulf Fw 190 u nemačkom muzeju vazduhoplovstva

Kada se pojavio ovaj avion još je bolje prihvaćen od pilota lovaca i to skoro od svih bez razlike! Mnogo lakši za letenje nego Me 109, komforniji i pregledniji kokpit, znatno lakši za sletanje.

Zvali su ga i “pilotov avion”. Posle nekoliko sati letenja piloti su imali utisak kao da su “kod kuće” u njemu. Plus strahovito naružanje i mnogo više municije kojom su “prskali” po neprijateljskim avionima. Dovoljan je bio jedan rafal da “rasturi” protivnički lovački avion Zahvaljujući tome bio je dobar jurišni bombarder. Pilot je bio i relativno dobro zaštićen oklopom.

Avion je prošao kroz mnoga poboljšanja i to opet mahom na naorušanju i performansama motora. Male izmene su vršene i na samom obliku aviona. Tako su nastale mnoge verzije. Proizvedeno je preko 20.000 aviona Foke Vulf 190.






Ovde sam prikazao vrhunsku maketu Revell u razmeri 1:32, verziju jurišnog aviona Foke-Fulf 190 F8.

Maketa sadrži čak 230 delova pa nije preporučljivo da je sklapaju manje iskusni maketari ili deca mlađa od 14 godina. Sklopljen model je dugačak 28,2cm a raspon krila je 32,7 cm. Kada ga sastavite imaćete u kolekciji maketu aviona koja će privući pažnju čak i onih koji ne shvataju svu lepotu ovog hobija.




Kod nas je najjednostavnije da je kupite u nekoj od brojnih Dexy Co Kids prodavnica po prihvatljivoj ceni, u kojima se pored maketa aviona, brodova, automobila... u različitim razmerama prodaju u boje, lepkovi, četkice i sve što je potrebno od alata jednom maketaru.

Autor: Kolekcionar

Preuzeto sa trofej.info
 

Slični članci

16.
Apr.
Kolekcionarski kutak
Počasno mesto u nizu čuvenih ruskih lovaca Suhoj, zauzima Su-27, čuvena ruska kobra! To je višenamenski visokomanevarski dvomotorni lovac četvrte gene...
02.
Jun.
Kolekcionarski kutak
Suhoj S-37 berkut (NATO oznaka Firkin), od 2002. poznat i po nazivu Su-47, je eksperimentalni višenamenski supersonični mlazni lovac jednosed kompanij...
16.
Mar.
Kolekcionarski kutak
Dragoceni saveti iskusnog modelara koji će puno značiti svakom početniku!