Kolekcionarski kutak
18.09.2017.

Mirage 2000 – elegantni delta lovac

Mirage 2000 – elegantni delta lovac

Naslednik možda najpoznatijeg „delta“ lovca Miraža III, naravno pored Miga 21, je Mirage 2000.

To je višenamenski jednomotorni turbo-mlazni lovac četvrte generacije koji je proizvodila firma Dassault Aviation.

Dizajniran je kao laki lovac (pandan MiG-29 ili F-16) na temelju Miraža III krajem 1970-ih za potrebe francuskog ratnog vazduhoplovstva.

Mirage 2000 proizvođen je u nekoliko različitih varijanti, uključujući Mirage 2000N i Mirage 2000D (lovci-bombarderi za nuklearni napad), poboljšani Mirage 2000-5 i nekoliko izvoznih varijanti.

Proizvedeno je preko 600 primeraka aviona u službi devet zemalja sveta.


Po aerodinamičkoj šemi pripada konfiguraciji aviona bez horizontalnog repa.

Dobre manevarske i borbene karakteristike su mu omogućene delta krilom, ugradnjom električnih komandi, intenzivnom upotrebom kompozitnih materijala, savremenim nišansko-navigacijskim sistemom, višemodnim radarom i širokim spektrom naoružanja koje je na njega integrisano.


Ovoga puta predstavljam vam repliku Revell varijante Mirage 2000D, dvoseda za konvencionalni napad, u razmeri 1:72.
Standardno pakovanje sadrži ramove sa livenim delovima sive boje, ram sa providnim delovima visoke prozirnosti, set veoma kvalitetnih nalepnica Made in Italy (francuska verzija, dve varijante pa birajte koju ćete) i šemu – uputstvo za sastavljanje i tehničkim podacima o avionu.


Nivo složenosti makete je 3, odnosno za maketare starije od 10 godina. Ima 74 dela, a dužina sklopljene makete je 207mm, širine 123mm.

Na slikama ispod vidite kako izgleda sastavljena maketa, kao i neke detalje ovog elegantnog deltaša.

Naša renomirana kuća Dexy Co nudi Miraža 2000D u dve verzije, standardna varijanta i nešto skuplju, tzv. model set, u kojoj imate i lepak, boje i četkicu.

Odaberite verziju po volji i sastavite poznati delta avion – Mirage 2000 je jedan od aviona koji svakako ulazi u anale vazduhoplovstva, stoga nema maketara modernih vojnih aviona koji ga nema u svojoj kolekciji.

Autor: Kolekcionar
Preuzeto sa trofej.info

Ostavi komentar