Suhoj Su-33 Flanker D
Kolekcionarski kutak
24.01.2019.

Suhoj Su-33 Flanker D

Za rusku mornaricu i posebno nosač aviona „Admiral Kuznjecov“ modifikovan je lovac Suhoj Su-27, kojeg smo vam već detaljno predstavili (klikni OVDE), u Su-33, a nazvan je na Zapadu Flanker D.

Su-33 je dvomotorni mornarički lovac-bombarder koji koristi palubu broda nosača aviona za poletanje i sletanje.

Razvijen je iz osnovnog standarda Su-27, a pogone ga dva dvoprotočna turbomlazna motora, i pripada četvrtoj generaciji aviona. Osnovna razlika u odnosu na izvorni standard je što mu se sklapaju krila i deo horizontalnog repa, za lakše stacioniranje na skučenom brodskom prostoru.

Pored toga, noge stajnog trapa su ojačane radi sletanja na palubu broda. Motori su smešteni u razmaknutim gondolama na zadnjem delu trupa, dovoljno udaljeni jedan od drugog, da bi se povećalo preživljavanje aviona u slučaju pogotka raketom jednog od njih.

Zbog ugradnje težeg radarskog sistema, u prednji deo trupa, pomera se unapred težište aviona, stoga su ispred krila ugrađeni kanardi u cilju zadržavanja željene uzdužne rezerve statičke stabilnosti.

Neke razlike između Su-27 i Su-33 su: Poboljšan je odnos uzgona i otpora aviona, pri poletanju, sletanju i u manevru. Povećan je potisak motora aviona za bezbedno kratko poletanje sa palube i u slučaju nužnog odustajanja od sletanja (produženja), u završnoj fazi prilaza.

Ojačan je stajni trap, a na prednju nogu, postavljena su dva točka i ugrađena je kuke za hvatanje razvučenog užeta, pri sletanju. Ugrađen je i sistem za napajanje gorivom u letu.

Primenjena je poboljšana zaštita od korozije aviona koja odgovara dugotrajnoj upotrebi u uslovima na moru. Povećana je efikasnost u napadu na ciljeve na površini mora, itd.





Revel odnedavno u svojoj bogatoj ponudi nudi i maketu ovog aviona u razmeri 1:72. Kao što vidite, maketa je veoma bogata detaljima, ima čak 247 delova i nije preporučljiva za mlade ili neiskusne maketare. Stoga joj je oznaka složenosti 5. Gotova maketa je dužine 30cm a širine 20,4cm.

U kutiji se nalazi detaljna šema – uputstvo za sastavljanje i farbanje, set vrhunskih nalepnica, i precizno izliveni delovi od plastike na ramovima. Rekoh već da je maketa veoma bogata delovima, neke detalje vidite na slikama ispod.









Kada strpljivo i pedantno sastavite ovu perfektnu maketu dobićete Suhoj Su-33 koji će zaista ukrasiti vašu kolekciju aviona. Možete birati kako će avion izgledati, sa savijenim krilima ili ne, sa podignutim pokrovom kabine ili ne, itd.


 

Autor: Kolekcionar

Preuzeto sa trofej.info

Testirani model možete kupiti ovde.

Slični članci

16.
Mar.
Kolekcionarski kutak
Dragoceni saveti iskusnog modelara koji će puno značiti svakom početniku!