Lamborghini Miura - automobilska ikona
Lamborghini Miura - automobilska ikona
Kolekcionarski kutak
25.02.2020.

Lamborghini Miura - automobilska ikona

Dva imena su zaslužna za automobilsku ikonu, legendu koju mnogi svrstavaju u pet najlepših automobila svih vremena ali čuli su samo za jedno – Ferućo Lamborgini.

Nažalost, mnogi ne znaju ko je Marcello Gandini, iako je proglašen za dizajnera veka.

Uostalom, evo samo nekih njegovih automobila lepotana, koji su gotovo svi redom ušli u anale dizajna četvorotočkaša: Alfa Romeo Montreal, Alfa Romeo 33 Carabo, Bugatti EB110, De Tomaso Pantera, Ferrari Dino 308GT4, Fiat X1/9, čitav niz starih Lamborginija: Countach, Diablo, Espada, Jarama, Urraco… pa Lancia Stratos, Maserati Khamsin, Ghibli, Shamal… I čak Renault 5 Turbo.

No, i da ništa drugo nije stvorio nego jedino Miuru kreirao bilo bi sasvim dovoljno. Jer se dalje ne može, to je vrh vrhova u dizajnu sportskih dvoseda i dan danas. Ko to ne shvata nema ukusa.





Kada se pojavila na ženevskom salonu 1966. čitav automobilski svet je zanemeo kad ju je ugledao!

Miura je doživela nepodeljene pohvale javnosti, stručnjaka i auto-štampe. Bukvalno su svi bili impresionirani gotovo erotskom elegancijom linija, kao i revolucionarnim dizajnom, neviđenim do tada.

Napravljeno ih je svega 764 u tri slične, skoro iste, verzije: P400, P400S, P400SV, a evo ih po godinama: 1966-68. 275 primeraka, 1968–71. 338 i 1971–73. 150. Sve Miure su bili dvosedi sa V12 motorom od 4 litra u sredini, tj. iza sedišta, odnosno ispred zadnje osovine.

Vremenom su svi ljubitelji automobila, ali i kolekcionari replika, čuli za Miuru, ali malo njih zna odakle potiče njeno ime. "Miura" je izuzetno kvalitetna rasa bikova, odgajanih za nastupe u koridi, na španskom ranču "Ganadería Miura" iz španske pokrajine Sevilja.

Miura je istinski kultni automobil, koji je postavio nove standarde u dizajnu i konstrukciji, a bio je i prvi pravi superautomobil, na čijem su konceptu nastajali kasniji modeli, ne samo Lamborginija, već i ostalih proizvođača automobila.



Nema proizvođača replika automobila (gotovih modela ili maketa na sklapanje) koji u svom asortimanu nema nju – Miuru, pa tako i poznati Burago nudi lepoticu u razmeri 1:18 u seriji Gold. Ja vam predstavljam Miuru u oranž boji, model P400 iz 1968. godine.







Ono što je najvažnije: proporcije lepotice su tačne! Boja vrlo kvalitetna, trajna, a podrazumeva se kod ove razmere da se otvaraju vrata, hauba i poklopac motora, da bi se bolje videli detalji unutrašnjosti.

Naravno, tu su svi otvori, „trepavice“ iznad farova, znak „Bertone“ itd.







Eto iznad na fotografijama nekih detalja ove replike. Ima ih sasvim dovoljno, ali kako razmera 1:18 zbog veličine omogućava relativno laku doradu moguće je da neki „uradi sam“ entuzijasta poradi na doterivanju enterijera i tako dobije još lepšu lepoticu.

Ko voli nek' izvoli, iako je meni i ovakva više nego zadovoljavajuća.

Možete je kupiti u brojnim Dexy Co Kids prodavnicama širom zemlje, ili naručiti on-line sa njihovog sada klikom OVDE!

 

Autor: Kolekcionar

Preuzeto sa trofej.info
 

 

Slični članci

16.
Apr.
Kolekcionarski kutak
Počasno mesto u nizu čuvenih ruskih lovaca Suhoj, zauzima Su-27, čuvena ruska kobra! To je višenamenski visokomanevarski dvomotorni lovac četvrte gene...
16.
Jan.
Kolekcionarski kutak
Vest da je poznati Burago posle 15 godina ponovo dobio licencu za Ferrari modele automobila obradovala je mnoge kolekcionare replika, posebno jer su Burago proi...
03.
Aug.
Kolekcionarski kutak
Za mnoge ljubitelje automobila Porsche je samo i jedino serija 911 – i tačka! Svi ostali, koji nemaju bokser motor nazad u repu nisu pravi Porše...
02.
Jun.
Kolekcionarski kutak
Suhoj S-37 berkut (NATO oznaka Firkin), od 2002. poznat i po nazivu Su-47, je eksperimentalni višenamenski supersonični mlazni lovac jednosed kompanij...
16.
Mar.
Kolekcionarski kutak
Dragoceni saveti iskusnog modelara koji će puno značiti svakom početniku!
27.
Nov.
Kolekcionarski kutak
U toku operativne upotrebe avioni F-117 imali su jedno obaranje u borbi. Vojska Jugoslavije je prva i jedina u svetu koja je zvanično uspela da sruši ...
31.
Oct.
Kolekcionarski kutak
Koje su najčešće razmere replika automobila i u čemu se razlikuju, saznajte u novom tekstu Kolekcionara.