Pravilna ishrana u trudnoći
Pravilna ishrana u trudnoći
Mama i beba
02.11.2022.

Pravilna ishrana u trudnoći

Večita dilema svake trudnice koja se odnosi na rani razvoj bebe u stomaku svakako je šta jesti, kakav program ishrane napraviti, koji je režim najbolji i da li će dobiti suvišne kilograme u trudnoći. Sve nedoumice u vezi sa značajem zdrave i uravnotežene ishrane fokus su ove teme, važne za svaku buduću mamu.

Brojni su saveti na forumima, sajtovima posvećenim trudnoći i pitanja koja bar jednom postavite svom ginekologu. Počnimo od glavnog saveta – poslušajte svoj organizam. Način ishrane svakako treba da bude drugačiji od onog koji ste praktikovali pre trudnoće ili dok je još niste planirali. Jedini razlog je taj što niste sami. U vama raste novi život, stoga gledajte na trudnoću kao na period u kojem ćete se malo više posvetiti razmišljanju o namirnicama i kombinovanju obroka. Tokom perioda trudnoće nema potrebe za opterećivanjem i brojanjem kalorija, ali bi pažljiv odabir namirnica koje su zdrave i preporučljive za zdrav razvoj ploda trebalo da vam bude na umu. Prednost današnjeg vremena je izbor hrane koja vam u svakom trenutku može biti dostupna nezavisno od godišnjeg doba. Imajući u vidu da trudnoća traje 40 nedelja i da ste u saznanju da ste trudni već od pete-šeste nedelje, imate mogućnost da u toku trudnoće unosite gotovo sve potrebne nutrijente. Ukoliko se radi u fiziološkoj trudnoći u kojoj ne postoje posebni razlozi za prilagođavanjem ishrane, svakako je važno da se hranite raznovrsno i u skladu sa svojim potrebama. Unos tečnosti je na prvom mestu. Voda je ne samo izvor života i zdravlja, već omogućava sve važne procese u organizmu, posebno ako je reč o letnjem periodu kada je pojačano znojenje i više energije potrebno za kretanje.

Unos kalorija se ne povećava drastično, ali bi ishranu trebalo obogatiti kvalitetnim hranjivim namirnicama koje sadrže vitamine, minerale, proteine i ugljene hidrate.

Hrana po nedeljama trudnoće prati sve faze razvoja deteta a poseban naglasak je na potrebnom unosu folne kiseline, magnezijuma, gvožđa i proteina.

 

Šta jesti u trudnoći da se ne ugojim?

To je jedno od pitanja koja trudnice često postavljaju. Ishrana u trudnoći nikako ne znači dupli unos kalorija niti potrebu za prejedanjem. Unos kalorija se povećava za oko 200 do 300, uz uvođenje dodatne užine.

Plan ishrane u trudnoći odnosi se na kvalitetne i zdrave namirnice uz dodatke ishrani, ukoliko su potrebni. Sa kvalitetnim jelovnikom bi trebalo započeti još i pre trudnoće, kako bi se organizam pripremio i snabdeo potrebnim nutrijentima.

Sasvim je dovoljno početi s kvalitetnijom ishranom i u prvom tromesečju, jer organizam žene svakako može podneti izdržavanje sebe i deteta ako unosi sve potrebne namirnice. 

Generalno se zdravom ishranom za trudnice smatra ona koja sadrži:

  • proteine – preporučuje se unos 1 grama proteina po kilogramu telesne mase
  • gvožđe preporučuje se unos 27 miligrama gvožđa dnevno, što kroz ishranu, što kroz dodatke ishrani, ako ih je lekar odobrio
  • folnu kiselinu – preporučuje se unos od 400 mikrograma folne kiseline tj. vitamina B9
  • kalcijum – preporučuje se dnevni unos od 1 grama kalcijuma, što kroz hranu, što kroz dodatke
  • magnezijum – preporučuje se unos od 400 miligrama magnezijuma dnevno
  • barem dve porcije povrća dnevno
  • barem dve porcije voća dnevno
  • barem 3 porcije ugljenih hidrata dnevno, kompleksnih i integralnih

Gvožđe je sastavni deo molekula hemoglobina koji prenosi kiseonik iz krvi u ćelije, a anemija je znak da organizmu nedostaje gvožđe. U trudnoći se može uzimati kroz dodatke ishrani ili putem hrane. Hrana bogata gvožđem za trudnice je:

  • crveno meso
  • crveno bobičasto voće
  • zeleno lisnato povrće
  • mahunarke
  • jaja

Folna kiselina ili vitamin B9 odgovorna je za pravilan rast i razvoj deteta u trudnoći, a dobra je i kao priprema za uspešno začeće. Možete je unositi putem dodataka ishrani nakon savetovanja s lekarom, ili putem sledećih namirnica:

  • kvasac
  • pšenične klice
  • mahunarke
  • zeleno lisnato povrće

Kalcijum je nadaleko poznat kao mineral koji učestvuje u izgradnji kostiju, te je naravno bitan u trudnoći za izgradnju bebinog organizma. Iako ljudsko telo ima zalihe kalcijuma, žena bi svejedno trebalo da uzima dodatne količine kako se ne bi dogodilo kvarenje zuba ili problemi s kostima nakon trudnoće. 

Kalcijuma najviše ima u:

  • mleku
  • mlečnim proizvodima
  • siru
  • susamu

Magnezijum i cink su takođe bitni elementi zdrave ishrane za trudnice. Magnezijum učestvuje u proizvodnji energije u ćelijama i pravilnom kretanju mišića, a cink takođe reguliše mnoge reakcije u organizmu. 

Pre nego što ishranu prilagodite drugom stanju ili odlučite da uvedete dodatke ishrani, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom. 

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
O vaspitanju PBP357320
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.659,00 RSD
Dodaj u korpu

Slični članci

09.
Nov.
Mama i beba
Kada bebi počinju da rastu zubi? Koji su simptomi nicanja mlečnih zubića i zašto je važno voditi dete kod stomatologa od najranijih dana?
09.
Nov.
Mama i beba
Podrška partnera je od velikog značaja, a ljubav koju dobijamo od svog partnera ključna je za okidač koji se zove hrabrost.
09.
Nov.
Mama i beba
Praznici su uspomene koje ostaju duboko urezane u sećanju i bez fotografija. Upravo iz tog razloga lepo je imati na umu da dete priželjkuje, nada se i raduje...
08.
Nov.
Mama i beba
Zašto ne treba da budete savršen roditelj?
07.
Nov.
Mama i beba
Da li cucla utiče na razvoj zuba? Kada je pravo vreme da se beba odvikne od cucle i kada je idealno vreme da se dete odvikne od pelena?  
07.
Nov.
Mama i beba
Sva saznanja stečena tokom psihofizičke pripreme pomažu ženi da što lakše i bezbolnije prođe kroz trudnoću, porođaj i postporođajni period.
07.
Nov.
Mama i beba
Uz malo mašte i igre možete svom detetu pružiti pravilnu ishranu, učeći ga pri tom blagodeti namirnica koje se kriju u njihovoj boji.
04.
Nov.
Mama i beba
Novopečeni roditelji mogu biti iznenađeni kada saznaju šta sve njihova beba može i po čemu je posebna.
04.
Nov.
Mama i beba
Kako da najlakše uskladite svoj i bebin ritam.
04.
Nov.
Mama i beba
Na vreme stvorite bezbedno okruženje za male šetače, a mi ćemo vam dati nekoliko praktičnih saveta kako to da učinite.