Strip

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Pol
Brend
Uzrast
Kolekcije
Prikažite više
Cena
3 proizvoda
Pročitajte

Strip

Svi imamo makar jednog prijatelja koji svoju kolekciju stripova ne bi dao ni za šta na svetu. Kada prvi put uzmete strip u ruke, on ima moć da Vas omađija, i tako opčinjeni ovom umetnošću ostajete ceo život.

Za mnoge strip predstavlja poseban način izražavanja te je s pravom stvaranje stripova nazivaju  i posebnom, devetom umetnošću. U stripu se književnost i slikarstvo spajaju u jednu neverovatnu celinu. Umetnik, stvaralac stripa, svojim proznim delom kao i ilustracijama,  kod čitaoca budi neverovatnu maštu i stvara osećaj da ste deo priče. 

Zašto bi trebalo da čitamo stripove?

A zašto da ne? Postoje različite vrste stripova koji su svojim tekstualnim delovima, kao i ilustracijama prilagođeni uzrastu za koji su namenjeni. Kroz simbiozu ilustracije i naracije čitaocu stripa se pruža mogućnost da zaviri u neki drugi svet. Svet koji nam se nudi može da bude plod fikcije ali i određeni istorijski događaj koji uključuje stvarne likove.

Kada je u pitanju strip kao umetnost postoje tri dominantne  škole stripa. To su: francusko/belgijska škola stripa, tu spadaju skoro svi evropski stripovi, osim italijanske škole koja je namenjena najmlađoj čitalačkoj publici, Manga – japanska škola stripa čiji su junaci toliko postali popularni da su i ekranizovani i američka škola stripa kojoj pripadaju neki od najvećih fiktivnih superheroja današnjice kao što su Supermen, Betmen, Spajdermen, Hulk, Konan i mnogi drugi. Zanimljivo je da je po Ginisovoj knjizi rekorda još uvek prvo mesto drži strip čiji je glavni lik samoživi, halapljivi, samodovoljni, ali istovremeno i mačak velikog srca- Garfild.  Evropska škola stripa negovala je nešto više umetničku stranu stripa pa tako ovi junaci u koje spadaju Tintin, Zagor, Alan Ford, Dilan Dog, Veliki Blek, Valerijan, Marti Misterija predstavljaju prave umetničke celine.

Nekada su se stripovi štampali i izdavali prema pričama, Jedan nastavak, jedna priča jedna celina. Danas je to osavremenjeno tako da imamo cele kolekcije stripova na jednom mesto, ukoričeno i napravljeno, pa skoro kao kolekcionarski primerak.

Interesantno je su autori mnogih dela filmske industrije pretežno holivudske produkcije nastala baš po motivima i po ugledu na junake stripa. Tako, na primer, Džordž Lukas svoju inspiraciju za, sada već legendarne Ratove zvezda pronalazi upravo u stripu Valerijan. Ovo delo naučnofantastične tematike predstavlja osnovu evropskog naučnofantastičnog stripa. 

Na našem sajtu dexi.co.rs  možemo da Vam ponudimo pregršt izdanja stripova. Edicija Gaše Šeprtlje sa istoimenim centralnim likom predstavlja strip na kome su odrastale generacije.

Edicija Karusel, Spiro i Fantazio jedna je od najstarijih i najpoznatiji stripova koji pripadaju evropskoj, tačnije francuskoj školi stripova. Namenjen svim uzrastima, ovaj strip predstavlja delo koje može da predstavlja odlično štivo za celu porodicu.