Osećajte se dobro u svojoj koži nakon porođaja
Osećajte se dobro u svojoj koži nakon porođaja
Mama i beba
03.11.2022.

Osećajte se dobro u svojoj koži nakon porođaja

Osećajte se dobro u svojoj koži nakon porođaja

Moderno vreme nikoga ne čeka i pritisci na novopečene mame stižu sa svih strana. Svakoga dana u medijima gledamo poznate supermame koje samo nekoliko dana nakon porođaja izgledaju nikad bolje, a onda se pogledamo u ogledalo i stres se samo gomila... Znamo da je lako reći, ali zaista, ne dozvolite da vam takve objave slome duh. Setite se da su to ipak poznate ličnosti koje iza sebe imaju čitav tim pomoćnika. Ipak, porođaj nije razlog da zaboravite sebe. S vremena na vreme izdvojte malo vremena kako biste povratili svoj stari sjaj. Upamtite da je suština da se osećate dobro u svojoj koži. Zaboravite na upoređivanje sa drugim mamama, pratite svoj ritam i radite samo ono što vam prija. Budite strpljive, mnogo je faktora od kojih zavisi koliko će oporavak trajati.  

Prvo i osnovno – nadoknadite izgubljenu energiju

Vaše telo je prošlo kroz ogroman šok i velike promene. Pomozite mu da se odmori. Pored stalne brige o detetu novim mamama ne ostaje mnogo vremena za opuštanje, zato se postarajte da sebi priuštite odmor. San je vaš najbolji saveznik. Takođe, potrudite se da pronađete malo vremena za sebe u toku dana – uživajte u aktivnostima koje vas opuštaju, bilo da je to šolja toplog napitka, čitanje knjige, gledanje omiljene serije ili ćaskanje sa drugaricama. Pijte dosta vode i ne zaboravite na zdravu ishranu i vitamine. Na početku nosite udobnu, široku odeću i ne razmišljajte o farmerkama koje mesecima čekaju na dnu ormara. Biće vremena i za njih.

Nega kože

Baš kao i telo, i vaša koža zahteva dodatnu negu. Odvojte malo vremena za hidriranje kože i negovanje regija na kojima se pojavljuju strije. Trudnički hormoni, umor i stres odraziće se i na vašem licu, pa se nemojte čuditi ako odjednom uočite bubuljice, akne ili pege. Većina ovih promena ima kratak vek, ali redovno čišćenje i hidriranje lica je obavezno. Častite se hranljivom maskom, opustite se i verujte nam, vaše lice će vam biti zahvalno.

Nega kose

Kosa vam je stalno skupljena u punđu, nemate vremena često da je perete, a zbog rasejanosti i užurbanosti možda čak nije ni dobro isprana... Mnoge mame su primetile da im kosa nakon porođaja dodatno opada, ali to nije razlog za brigu. Ubrzo će se sve vratiti na staro. Zamolite tatu da pričuva bebu i zakažite termin kod najbližeg frizera. Skratite krajeve (nemojte donositi radikalne odluke o novim frizurama zbog kojih ćete se kasnije kajati, biće vremena za eksperimentisanje), počastite se hranljivim tretmanom i feniranjem. Kosa će živnuti, a vi ćete se osetiti bolje i opuštenije. Znate i same da lepo isfenirana kosa automatski podiže raspoloženje.

Vežbe

Vežbe koje se preporučuju već nekoliko sati nakon porođaja jesu Kegelove vežbe koje popravljaju tonus mišića karličnog dna. Izvode se tako što se izaziva kontrakcija karličnog dna (kao da prekidate mlaz mokraće) koja se održava u trajanju od nekoliko sekundi. Nakon desetak sekundi pauze kontrakcija se ponavlja. Vežbe se ponavljaju u serijama od pet do deset kontrakcija, nekoliko puta u toku dana.

Pre nego što i pomislite na nekakav fizički trening obavezno se posavetujte sa lekarom. Da, vaše telo ne izgleda atraktivno kao nekad, ali dajte mu vremena da se oporavi od porođaja. Ako dobijete zeleno svetlo od doktora, počnite sa laganim vežbama i nikada nemojte nešto raditi na silu. Ako se ne osećate dobro ili ste iscrpljeni, preskočite trening. Napravite plan i dopunjujte vežbe kako vaše telo jača. Za početak, možete raditi jednostavne vežbe kod kuće, u kratkim serijama. Nemojte se forsirati. Kada malo povratite kondiciju, možete se raspitati o grupnim treninzima koje vode stručnjaci za postporođajne vežbe. Na taj način ćete se izboriti sa viškom kilograma i, što je mnogo važnije, osećaćete se bolje i energičnije.

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Nega lica ORBC6583500
Nova formula obogacena hijaluronskom kiselinom, ekstraktom aloe vere i mineralnim pigmenti...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
799,00 RSD
Dodaj u korpu

Slični članci

09.
Nov.
Mama i beba
Kada bebi počinju da rastu zubi? Koji su simptomi nicanja mlečnih zubića i zašto je važno voditi dete kod stomatologa od najranijih dana?
09.
Nov.
Mama i beba
Podrška partnera je od velikog značaja, a ljubav koju dobijamo od svog partnera ključna je za okidač koji se zove hrabrost.
09.
Nov.
Mama i beba
Praznici su uspomene koje ostaju duboko urezane u sećanju i bez fotografija. Upravo iz tog razloga lepo je imati na umu da dete priželjkuje, nada se i raduje...
08.
Nov.
Mama i beba
Zašto ne treba da budete savršen roditelj?
07.
Nov.
Mama i beba
Da li cucla utiče na razvoj zuba? Kada je pravo vreme da se beba odvikne od cucle i kada je idealno vreme da se dete odvikne od pelena?  
07.
Nov.
Mama i beba
Sva saznanja stečena tokom psihofizičke pripreme pomažu ženi da što lakše i bezbolnije prođe kroz trudnoću, porođaj i postporođajni period.
07.
Nov.
Mama i beba
Uz malo mašte i igre možete svom detetu pružiti pravilnu ishranu, učeći ga pri tom blagodeti namirnica koje se kriju u njihovoj boji.
04.
Nov.
Mama i beba
Novopečeni roditelji mogu biti iznenađeni kada saznaju šta sve njihova beba može i po čemu je posebna.
04.
Nov.
Mama i beba
Kako da najlakše uskladite svoj i bebin ritam.
04.
Nov.
Mama i beba
Na vreme stvorite bezbedno okruženje za male šetače, a mi ćemo vam dati nekoliko praktičnih saveta kako to da učinite.