Neverovatne činjenice o tek rođenim bebama
Neverovatne činjenice o tek rođenim bebama
Mama i beba
04.11.2022.

Neverovatne činjenice o tek rođenim bebama

Mnoge rubrike o bebama sadrže interesantne činjenice o ponašanju novorođenčadi, ali zahvaljujući udruživanju nauke i prakse u njihovom izučavanju, danas imamo nova saznanja za koja možda još niste čuli.

Pojedini delovi bebinog majušnog tela rastu neverovatnom brzinom. Njihov stomak poraste od veličine trešnje do veličine jajeta za samo nedelju dana.

Bebini pokreti podsećaju na pokrete šimpanze. I to čak 89% pokreta! Naučnici su do ovog zaključka došli proučavanjem različitih vrsta šimpanzi u njihovom prirodnom okruženju.

Bebe raspoznaju slatko i kiselo, ali ne i slano. Njihovo čulo ukusa počinje da se razvija još u materici, ali tek u četvrtom mesecu mogu da okuse slano. Onda nije čudno što najviše vole baš majčino mleko!

Moglo bi se reći da ovi mali lopovi ne kradu samo vaše srce. U toku prve godine života bebe pozivanjem noću roditeljima ukradu čak 350 do 400 sati sna.

Mekonijum koji se izbaci u prvim minutima nakon porođaja jesu glavom i bradom – bebini brkovi! Oni se razvijaju oko četvrtog meseca trudnoće i kasnije se šire po celom telu. Pored ishrane putem majčine krvi, beba se hrani i otpalim brkovima i lanugo dlačicama koje se javljaju po celom telu. Neposredno pred porođaj, lanugo nestaje sa bebine kože, zadržavajući se samo u malim količinama, što ste svi primetili kada se niz te dlačice sliva voda tokom kupanja.

Izbirljivost je jedna od uobičajenih odlika beba koja mnoge mame ograničava u izboru namirnica. Ali bebe imaju razlog za to – dok odrasle osobe raspolažu sa 2.000 do 8.000 receptora ukusa, beba ih ima cak 10.000. Zato, mame, naoružajte se strpljenjem i malo po malo, ovaj broj receptora će se smanjiti, što će vam znatno olakšati hranjenje.

Iako deluje nežno i slabašno, beba je neverovatno snažna, a za to je verovatno zaslužan prirodni instinkt za preživljavanjem. Kada njihove malene šake uhvate nas kažiprst, poput malih akrobate celu svoju težinu drže neobičnom snagom.

Svima je poznato da se bebe rađaju bez zuba, ali njihovo telo sadrži čak 300 kostiju! Do pune zrelosti taj broj se smanjuje na 206, koliko ima odraslo ljudsko telo, ali „višak kostiju“ ne nestaje već sraste sa drugima.

Bebe se rađaju kao vešti plivači i mogu držati dah pod vodom. Nažalost, ova sposobnost se tokom vremena gubi, ali je dobar razlog da bebi omogućite da ovu veštinu razvije već tokom prve godine života.

Ovo su samo neke od karakteristika svojstvenih isključivo bebama, što ih čini neverovatnim vesnikom života. Njihova fizionomija, sposobnosti i snaga, kao i borba za preživljavanjem i dalje su nedovoljno ispitani imajući u vidu razvoj nauke i evoluciju čovečanstva, pa i samih beba.

Slični članci

09.
Nov.
Mama i beba
Kada bebi počinju da rastu zubi? Koji su simptomi nicanja mlečnih zubića i zašto je važno voditi dete kod stomatologa od najranijih dana?
09.
Nov.
Mama i beba
Podrška partnera je od velikog značaja, a ljubav koju dobijamo od svog partnera ključna je za okidač koji se zove hrabrost.
09.
Nov.
Mama i beba
Praznici su uspomene koje ostaju duboko urezane u sećanju i bez fotografija. Upravo iz tog razloga lepo je imati na umu da dete priželjkuje, nada se i raduje...
08.
Nov.
Mama i beba
Zašto ne treba da budete savršen roditelj?
07.
Nov.
Mama i beba
Da li cucla utiče na razvoj zuba? Kada je pravo vreme da se beba odvikne od cucle i kada je idealno vreme da se dete odvikne od pelena?  
07.
Nov.
Mama i beba
Sva saznanja stečena tokom psihofizičke pripreme pomažu ženi da što lakše i bezbolnije prođe kroz trudnoću, porođaj i postporođajni period.
07.
Nov.
Mama i beba
Uz malo mašte i igre možete svom detetu pružiti pravilnu ishranu, učeći ga pri tom blagodeti namirnica koje se kriju u njihovoj boji.
04.
Nov.
Mama i beba
Kako da najlakše uskladite svoj i bebin ritam.
04.
Nov.
Mama i beba
Na vreme stvorite bezbedno okruženje za male šetače, a mi ćemo vam dati nekoliko praktičnih saveta kako to da učinite.
03.
Nov.
Mama i beba
Super saveti kako da nakon porodjaja vratite stari sjaj!