Balans bicikli: Sve što treba da znate pre kupovine
Balans bicikli: Sve što treba da znate pre kupovine
Blog
08.05.2024.

Balans bicikli: Sve što treba da znate pre kupovine

Balans bicikli idealni su za mališane različitih uzrasta jer kombinuju nekoliko prednosti koje su veoma važne za pravilan rast i razvoj, ali i zabavu.

Ukoliko ste odlučili da sebi dragog mališana obradujete ovom sjajnom igračkom, u nastavku donosimo par saveta kako da odaberete balans bicikl koji će biti odgovarajući za vaše dete.

Prilikom odabira balans bicikla uzmite u obzir uzrast deteta

Osnovni kriterijum kojim bi trebalo da se rukovodite kada birate balans bicikl jeste uzrast, odnosno visina deteta.

Postoje modeli posebno namenjeni mališanima koji tek uče da hodaju, kao i modeli za one malo stabilnije. Uglavnom su modeli podeljeni na one namenjene deci od jedne do tri godine, a u sledećoj kategoriji za mališane koji su iznad tri godine, pa obavezno proverite u kom je opsegu bicikl koji se vama dopada.

Pored samog uzrasta i motoričke sposobnosti deteta, važno je da uzmete u obzir i visinu deteta kako bi mu bicikl za ravnotežu odgovarao po veličini. Idealno bi bilo da su detetu u toku vožnje noge blago savijene u kolenima, a većina modela ima mogućnost podešavanja sedišta u nekoliko nivoa, kako bi se bicikl prilagodio visini deteta.

Pronađite bicikl za ravnotežu koji će zadovoljiti vaše kriterijume

Različiti modeli balans bicikala donose neke od prednosti koje mogu biti presudne za izbor u vašem slučaju. Nemaju svi bicikli iste opcije, pa je važno da znate na šta treba da obratite pažnju.

Od čega se prave balans bicikli?

Materijali od kojih su izrađeni bicikli za ravnotežu su uglavnom drvo ili čelik. Drvo je odličan izbor zbog prirodnih materijala, oblih ivica i zanimljivih modela. Sa druge strane, čelik je takođe dobar izbor koji omogućava čvrstinu i lakoću samog bicikla u isto vreme. 

Obratite pažnju na težinu samog rama bicikla jer će vam odgovarati što lakši model kako će svakako biti situacija kada ćete morati da ga ponesete iz šetnje. Proizvođači su svakako vodili računa o ovome, pa su bicikli za ravnotežu, bilo drveni ili čelični, izuzetno lagani, a pojedini dolaze i sa praktičnom ručkicom, za zgodnije nošenje.

Materijal možete odabrati prema svojim preferencijama ili željama deteta kada su izgled i dizajn bicikla za ravnotežu u pitanju. Ono što preporučujemo jeste da obratite pažnju da li su neki od elemenata podesivi, kao i koji. Češća je situacija da se kod čeličnih bicikala podešava i upravljač i sedište po visini, dok je kod drvenih uglavnom podesivo sedište. Svakako, ovo nije pravilo pa se obavezno uverite kakva je postavka kod konkretnog modela koji vas zanima.

Da li odabrati bicikl za ravnotežu sa gumenim ili točkovima od pene?

Pored materijala, još jedna bitnija razlika kod balans bicikla jeste vrsta, odnosno materijal od kojeg su izrađeni točkovi. Dve osnovne vrste su točkovi sa gumama i točkovi izrađeni od izdržljive pene, a postoji i kombinacija jedne i druge vrste koja donosi prednosti oba modela.

Kada su točkovi sa gumama u pitanju, bolji su izbor za kaldrme, makadamske terene i generalno malo neravnije podloge.

Točkovi od pene su vrlo izdržljivi i ne zahtevaju nikakvo održavanje, a odličan su izbor ukoliko nemate pumpu za bicikl i sa mališan će koristiti balans bicikl uglavnom na asfaltu, u parku i sličnim podlogama.

Praktične funkcije koje će vam olakšati izbor

U skladu sa uzrastom mališana kojima je namenjen bicikl za ravnotežu, neki od modela mogu doći sa nekoliko funkcija koje pružaju dodatnu bezbednost i lakše upravljanje. 

Jedna od tih funkcija je ograničena mogućnost manevrisanja pomoću upravljača u odnosu na klasičan bicikl, pa je kretanje deteta ograničeno i smanjena je mogućnost padova.

Kočenje može biti rešeno na različite načine, pa tako neki od modela dolaze sa ručnom kočnicom, dok neki, posebno namenjeni mlađem uzrastu, nemaju tu mogućnost.

Oslonac za noge je još jedna praktična stvar koja će olakšati mališanima vožnju jer će moći da odmore kada im bude dosta balansiranja. Korpe i slična rešenja za skladištenje na balans biciklu, takođe su odličan dodatak gde možete spakovati grickalice, vodu ili omiljenu igračku svog mališana.

Možete odabrati i neki od modela sa svetlima koja će uneti dodatnu zabavu u vožnju, za još veće uživanje u prednostima balans bicikla.

Slični članci

16.
May.
Blog
Po prirodi deca su neustrašiva i žude za uzbuđenjima. U svetu punom pravila koja se tiči sigurnosti i bezbednosti tobogan predstavlja mesto na kome de...
15.
May.
Blog
I dok je većina roditelja navikla da gleda svoje mališane kako se spuštaju niz tobogan ima i onih koji puštaju svoju decu da se penju na...
14.
May.
Blog
Kada je reč o dečijoj zabavi u dvorištu, malo šta može da nadmaši radost i uzbuđenje koje pružaju tobogani. Da li ste znali da postoji m...
09.
May.
Blog
Tricikli su omiljena igračka i prevozno sredstvo klincima, koje ne samo da zabavlja najmlađe, već ima i ključnu ulogu u razvoju njihovih motoričkih sposobnos...
09.
May.
Blog
Tricikli za decu nisu samo igračke, već ključni elementi u razvoju raznih veština i samopouzdanja kod dece.
09.
May.
Blog
Ukoliko želiš da iznenadiš svog mališana zanimljivim poklonom uz koji će igra biti još zabavnija i lepša, tricikli su prav...
08.
May.
Blog
Odabir najbolje igračke, posebno one koja će omogućiti mališanu da se aktivira na određeni način, nije uvek lak. Balans bicikli ili bicikli za ravnote...
07.
May.
Blog
Ukoliko ste u potrazi za savršenim poklonom za dete ili igračkom koja će ga obradovati, aktivirati i učiniti da se zabavlja satima uz razvoj važnih ve...
22.
Feb.
Blog
Najbolji pokloni čekaju da ih odaberete - Lego adult kolekcija je sve što ste tražili  
26.
Dec.
Hajde da se igramo!
Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine dečje zimske odeće i obuće?