REVELL makete - saveti za sastavljanje
REVELL makete - saveti za sastavljanje
Kolekcionarski kutak
16.03.2021.

REVELL makete - saveti za sastavljanje

Revell nije potrebno predstavljati jer je svetski lider u izradi modela i maketa aviona, brodova, automobila, tenkova... u raznim razmerama, pa tako i bogatstvu detalja i ceni.
Postoje i drugi proizviđači, ali Revell je najstariji, najpoznatiji i ima najviše modela, maketa i replika u svojoj ponudi.
Međutim, ovoga puta nećemo predstaviti recenziju određenog modela nego ćemo vam dati neke osnovne smernice za sklapanje aviona.

Pre svega je neophodno strpljenje! Nemojte brzati!
Za krojače i stolare važi: „dvaput meri, jednom seci“, a za maketare (sastavljače modela od livene plastike) pravilo: „triput gledaj, jednom lepi“!
Stoga u svakom pakovanju postoje detaljna šema - uputstvo za sklapanje, ramovi sa izlivenim delovima i set nalepnica.
Uvek sledite redosled sa šeme i nikako nemojte da sve delove posečete sa rama, već deo po deo – po brojevima.


(Šema - uputstvo, delovi na ramovima i nalepnice makete Revell Jurofajter Tajfun)
 

Neke sitnije delove bolje je ofarbati još dok su na ramu: pilot, točkovi... a neke i morate, recimo sedišta, delove motora, itd... pre ubacivanja i lepljenja – posle nije moguće.
Tek ofarbane i dobro osušene od boje možete odseći pa dofarbati mesta koja su bila spojena sa ramom.

Oprezno lepite – nikako previše lepka!
Jer ukoliko iscuri sa strane morate šmirglati višak, a tako se oštećuju detalji, fine linije ispupčene ili udubljene na trupu, krilima...
Previše lepka može i da istopi plastiku!

Pre lepljenja dobro proverite da li delovi dobro pasuju.
Ukoliko se dobro uklapaju zalepite ih. Ako ne pasuju kako treba išmirglajte pa ponovo proverite spoj i zalepite. Jer posle lepljenja nema kajanja! Ne žurite! Potrebno je da lepak dobro uhvati pre nego što nastavite.

Naročito oprezno lepite providne delove, recimo poklopac kokpita, jer ukoliko preterate sa količinom lepka nema spasa, lepak uništi providnost.
Koristite poseban (specijalni) lepak za providne delove koji ne otapa plastiku!
I kod bojenja posebno pažljivo farbajte ramove kabine.

Farbanje je posebna priča. Ono zahteva mirnu ruku i staložene živce.
Koristite Revellove boje, a imate i Revell lepkove, Revell četkice, itd. Nemojte koristiti jeftine kineske četkice sa kojih otpada dlaka. Nabavite set Revell četkica različitih debljina, ili kvalitetne slikarske kistove.
NE BRZAJTE! Sačekajte da se farba dobro osuši.

Naravno, najbolje je makete farbati kompresorom i erbrašom, ali to je već visoka škola maketarstva a ovaj tekst nema pretenziju da savetuje vrhunske maketare, nego početnike.
Redovno ćemo ovde objavljivati recenzije brojnih modela, a ovaj tekst je tek uvod.

Na kraju dolaze nalepnice. Pažljivo makazama secite jednu po jednu, pincetom ih držite u vodi ali oprezno – ako se predugo kvase mogu da se odlepe sa papira i da potonu, a posle je muka da je uhvatite, ispravite i pravilno postavite.
Stoga kad nalepnica počne blago da klizi sa podloge vadite je iz vode.
Pažljivo proverite mesto na avionu gde ide, prislonite je sa podlogom i nežno svucite sa nje na avion. Potom je precizno namincajte i ostavite da se osuši.
Ponavljam, važno: Nikako ne potapajte odjednom sve nalepnice u vodu! Ne čekajte da nalepnica stavljena u vodu sama "zapliva", već je nakon 20-30 sekundi pažljivo pokušajte prstom blago "klizati" po papiru na kojem je štampana. Ako ne ide, pokušajte ponovo u intervalima od desetak sekundi.

I to bi bilo to, ništa specijalno – ali ni lako.
Neki avioni teže da padnu rep, stoga im pomerite težište malo unapred tako što ćete neko otežanje (olovce, plastelin...) ubaciti u vrh, tj. nos aviona.

 


(Foke-Fulf na stalku - urađena Revell maketa)(Revellov Spitfajer na prigodnoj diorami)


Uglavnom se sklapaju modeli sa izbačenim točkovima, zbog bogatstva detalja stajnog trapa.
Tada možete i pokrov kokpita ostaviti otvoren, da se bolje vide detalji kabine. Ali elegantne linije aviona se najbolje vide ukoliko je stajni trap uvučen a kabina zatvorena.
Samo kako izložiti takav model? No, uradi sam je rešenje – napravite neki providni stalak i avion postavite u letu, u zaokretu. Birajte, od volje vam. Avion na stajanci ima više detalja, ali je u letu sa pilotom u kabini elegantniji.


(Divan crtež Spitfajera sa kutije Revell)


Najveći problem je čuvanje gotovih modela, jer im je prašina neprijatelj a ne skida se lako. Zato ih držite u zatvorenoj vitrini. Naravno, vrlo brzo će vam ponestati mesta u vitrini, pa i u stanu ukoliko ne sklapate samo makete u najpopularnijoj razmeri 1:72, nego i 1:48, pa i 1:32.
Naravno, najveće makete zahtevaju dane i dane, pa i mesece strpljivog rada – ali je i zadovoljstvo najveće.
Evo slike jednog aviona iz kolekcije maketa Revell kojeg nudi naša renomirana kuća Dexy Co – dvosed Eurofajter Tajfun u razmeri 1:32, pa pogledajte neke detalje. Sastavljen, dužine je pola metra.

Dakle, pored makete potreban vam je sledeći alat: skalpel, makazice, fini šmirgl-papir, četkice, pinceta i boje.
Neke makete sa prodaju sa setom osnovnih boja i lepkom u kutiji a neke ne - birajte.
I to bi bilo sve, ali je najpotrebnije strpljenje.

Zapamtite, makete nisu igračke, nisu za malu decu ali jesu za velike dečake, jer je poznato da muškarci čitavog života ostaju deca i da nikad ne odrastu. Kao uostalom i pisac ovog teksta.

Eto to je to.

Uspešno sklapanje žele vam Kolekcionar i Dexy Co :)

Tekst preuzet sa trofej.info