Da li je balans bicikl pravi izbor za vaše dete
Da li je balans bicikl pravi izbor za vaše dete
Blog
08.05.2024.

Da li je balans bicikl pravi izbor za vaše dete

Odabir najbolje igračke, posebno one koja će omogućiti mališanu da se aktivira na određeni način, nije uvek lak. Balans bicikli ili bicikli za ravnotežu donose brojne prednosti o kojima više možete pročitati ovde, ali da li su pravi izbor za vaše dete? 

U nastavku vam donosimo par praktičnih pitanja će vam koja će vam omogućiti da lakše pronađete odgovor koji tražite. 

Da li je balans bicikl odgovarajući za uzrast vašeg deteta?

Bicikli za ravnotežu omiljeni su među mališanima različitih uzrasta. Međutim, većina modela je namenjena dečici koja tek savladavaju hodanje, uzrasta preko godinu dana, ali i onima malo starijima, recimo preko tri godine. 

Ukoliko vaše dete spada u neku od navedenih kategorija, izborom pravog modela balans bicikla koji je namenjen za njegov uzrast, obezbediće mu zabavu i aktivnost na otvorenom u kojoj će uživati. 

Razvoj koordinacije, ravnoteže i kretanja u prostoru izuzetno je važan za mališane koji tek ovladavaju veštinom hodanja, dok će se oni malo stariji uz balans bicikl sjajno pripremiti za učenje vožnje klasičnog bicikla. 

Međutim, ukoliko vaše dete ima više od šest godina, razmislite o nekoj drugoj opciji koja zahteva savladavanje drugačijih veština, primerenih njegovom uzrastu. 

U kakvim aktivnostima vaše dete najviše uživa? 

Način na koji vaše dete uživa da provodi vreme takođe je važan faktor u izboru igračke ili prevoznog sredstva. 

Aktivni mališani koji uživaju u pokretu oduševiće se biciklom za ravnotežu. Moći će da nauče da kontrolišu pravac kretanja, održavaju se na nogama i manevrišu svojim novim prevoznim sredstvom. Ove će im uliti samopouzdanje i učiniti da uživaju u novostečenoj slobodi. 

Međutim, ukoliko vaše dete više voli da se vozi u kolicima tokom šetnje, uživa u razgledanju iz vašeg naručja i stvari kao što su vožnja automobila za decu, bicikla i sličnih stvari mu ne drže pažnju, možda još uvek nije vreme za uzbuđenje na točkovima.

Sa druge strane, kada procenite da je vreme da se dinamika vaših šetnji promeni, balans bicikl može biti upravo stimulacija koja je vašem mališanu potrebna da počne samostalnije da istražuje svet oko sebe.

Koliko se balans bicikli uklapa u vaš stil roditeljstva?

Ovo je takođe jedno od važnih pitanja koje bi trebalo da imate na umu bez obzira koji izbor pravite kada je u pitanju vaše dete. Kada je nešto dobro za druge, ne znači automatski da će odgovarati i vama i da će se uklopiti u vašu svakodnevnicu ili stil života.

Cilj je da odaberete igračku, odnosno aktivnost, u kojoj ćete uživati i vi i vaše dete. Zbog toga razmislite i o praktičnim aspektima kao što su teren po kojem najčešće šetate. Procenite da li je pogodan za vožnju balans bicikla ili je pak previše strmo i neravno da bi dete uživalo u vožnji. 

Da li imate pravce i destinacije koje nisu previše udaljene i ima dovoljno prostora da mališan pođe biciklom? 

Budite realini i procenite i koliko vremena zapravo provodite u šetnji, a koliko u nekim drugim aktivnostima, poput igranja na igralištu, jurenja za loptom i tome slično.

Ukoliko vaša svakodnevnica nije baš organizovana tako da bi se balans bicikl idealno uklopio, ne zaboravite da vožnja istog ipak ne mora biti svakodnevna zabava. Dovoljno je da pronađete odgovarajući teren ili drugo mesto na kojem volite da provodite vreme i da detetu ne uskratite čari vožnje bicikla za ravnotežu, makar jednom u nekoliko dana.

Kada uzmete u obzir sve navedene faktore i realno procenite da li je pravo vreme za bicikl bez pedala za vašeg mališana, pronađite sve što je potrebno da znate pre kupovine balans bicikla.

Slični članci

16.
May.
Blog
Po prirodi deca su neustrašiva i žude za uzbuđenjima. U svetu punom pravila koja se tiči sigurnosti i bezbednosti tobogan predstavlja mesto na kome de...
15.
May.
Blog
I dok je većina roditelja navikla da gleda svoje mališane kako se spuštaju niz tobogan ima i onih koji puštaju svoju decu da se penju na...
14.
May.
Blog
Kada je reč o dečijoj zabavi u dvorištu, malo šta može da nadmaši radost i uzbuđenje koje pružaju tobogani. Da li ste znali da postoji m...
09.
May.
Blog
Tricikli su omiljena igračka i prevozno sredstvo klincima, koje ne samo da zabavlja najmlađe, već ima i ključnu ulogu u razvoju njihovih motoričkih sposobnos...
09.
May.
Blog
Tricikli za decu nisu samo igračke, već ključni elementi u razvoju raznih veština i samopouzdanja kod dece.
09.
May.
Blog
Ukoliko želiš da iznenadiš svog mališana zanimljivim poklonom uz koji će igra biti još zabavnija i lepša, tricikli su prav...
08.
May.
Blog
Balans bicikli idealni su za mališane različitih uzrasta jer kombinuju nekoliko prednosti koje su veoma važne za pravilan rast i razvoj, ali i zabavu....
07.
May.
Blog
Ukoliko ste u potrazi za savršenim poklonom za dete ili igračkom koja će ga obradovati, aktivirati i učiniti da se zabavlja satima uz razvoj važnih ve...
22.
Feb.
Blog
Najbolji pokloni čekaju da ih odaberete - Lego adult kolekcija je sve što ste tražili  
26.
Dec.
Hajde da se igramo!
Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine dečje zimske odeće i obuće?