Kolekcionarski kutak

Zanimljivosti iz sveta modelarstva i kolekcionara. Tekstovi, recenzije i sve ostalo namenjeno ljubiteljima automobila, motocikala, aviona...

25.
Feb
2019
Kolekcionarski kutak
Kada se pojavila na ženevskom salonu 1966. čitav automobilski svet je zanemeo kad ju je ugledao! Miura je doživela nepodeljene pohvale javnosti, stručnjaka i auto-štampe. Bukvalno su svi bili impresionirani gotovo erotskom elegancijom linija, kao i revolucionarnim dizajnom, neviđenim do tada. Nema proizvođača replika automobila (gotovih modela ili maketa na sklapanje) koji u svom asortimanu nema nju – Miuru, pa tako i poznati Burago nudi lepoticu u razmeri 1:18 u seriji Gold.
24.
Jan
2019
Kolekcionarski kutak
Suhoj Su-33 je dvomotorni mornarički lovac-bombarder koji koristi palubu broda nosača aviona za poletanje i sletanje. Razvijen je iz osnovnog standarda Su-27, a pogone ga dva dvoprotočna turbomlazna motora, i pripada četvrtoj generaciji aviona.
04.
Dec
2018
Kolekcionarski kutak
Verovatno najpoznatiji i najprodavaniji moderni lovački avion je F-16 fajting falkon (engl. F-16 Fighting Falcon). To je američki višenamenski lovački avion, sa jednim turbomlaznim motorom. Razvila ga je korporacija Dženeral dajnamiks, za potrebe američkog ratnog vazduhoplovstva.
03.
Aug
2018
Kolekcionarski kutak
Za mnoge ljubitelje automobila Porsche je samo i jedino serija 911 – i tačka! Svi ostali, koji nemaju bokser motor nazad u repu nisu pravi Poršei. Bar ne za mene. Ni za mnoge druge.
13.
Jul
2018
Kolekcionarski kutak
U martu 1981. godine USAF objavilo je program za razvoj poboljšanog taktičkog lovca, koji će biti zamena za F-111. Koncept je predviđao avion koji je u stanju da dejstvuje u dubini neprijateljske teritorije, bez potrebe za dodatnom podrškom lovačke pratnje ili specijalnih aviona za elektronsko ratovanje. Tako je od poznatog američkog klasičnog lovca F-15 Eagle nastao F-15E strajk igl, višenamenski lovački avion, dvosed, za velike dolete, velike brzine leta, za samostalno dejstvo bez oslanjanja na pratnju ili podršku specijalnih aviona za elektronsko ratovanje i za udarna dejstva u svima vremenskim uslovima, danju i noću.
18.
Jun
2018
Kolekcionarski kutak
Glavni oslonac Vazduhoplovnih snaga Srbije, legendarni MiG 29, po NATO-u "Fulcrum", namenjen je za suprostavljanje američkim avionima F-16 Fighting Falcon i F-15 Eagle, za prevlast u vazdušnom prostoru. Od 1983. godine proizvedeno je preko 1.600 primeraka u raznim varijantama i još uvek se proizvodi.
18.
May
2018
Kolekcionarski kutak
Udarni avion američkih pomorskih snaga F/A-18E/F super hornet je veća, naprednija varijanta poznatog mornaričkog aviona F-18C/D horneta, od kojeg je praktično nasledio samo spoljni izgled.
03.
May
2018
Kolekcionarski kutak
Ukoliko sakupljate replike automobila, Bburago model Jaguara E bi svakako trebalo da imate, jer on je ipak ikona automobilizma.  
12.
Feb
2018
Kolekcionarski kutak
Kada se pomene „Porše“ čak i laici prvo što pomisle je „911“. I zaista, verovatno u čitavom svetu automobilizma nema poznatijeg trocifrenog broja. Buragova 911-ica će ukrasiti svaku kolekciju replika.
13.
Dec
2017
Kolekcionarski kutak
Lovac kojim je Tom Kruz u „Top ganu“ obarao ko muve ruske (nepostojeće!) MiG-ove 28 je F-14 tomket (engl. Grumman F-14 Tomcat).
08.
Nov
2017
Kolekcionarski kutak
Ljubitelji Formule 1, Kolekcionar vam poručuje: Bude li kojim slučajem Fetel šampion, cena ovog Bburago modela će biti ogromna!
18.
Sep
2017
Kolekcionarski kutak
Naslednik možda najpoznatijeg „delta“ lovca Miraža III, Mirage 2000 proizveden je u preko 600 primeraka koji su u službi devet zemalja sveta.
17.
Jul
2017
Kolekcionarski kutak
Šta sve sadrže Bburago metal kit replike i koliko su teške za sklapanje, saznajte u novom tekstu Kolekcionara!
29.
May
2017
Kolekcionarski kutak
Ovo je avion za kojeg su čuli čak i laici koji ne prate vojno vazduhoplovstvo. U periodu posle uvođenja u operativnu upotrebu aviona MiG-25, postignuti su svetski rekordi u brzini leta, brzini penjanja i visini leta. Neki od njih nisu još uvek prevaziđeni.
24.
Feb
2017
Kolekcionarski kutak
Moderni naslednik poznate linije Miraž je višenamenski avion Rafal (Rafale) francuske kompanije Daso (Dassault). On danas predstavlja okosnicu vazduhoplovnih snaga Francuske i očekuje se da to bude još niz godina, čak do 2040.
16.
Jan
2017
Kolekcionarski kutak
Vest da je poznati Burago posle 15 godina ponovo dobio licencu za Ferrari modele automobila obradovala je mnoge kolekcionare replika, posebno jer su Burago proizvodi lako dostupni širom Srbije.
27.
Nov
2016
Kolekcionarski kutak
U toku operativne upotrebe avioni F-117 imali su jedno obaranje u borbi. Vojska Jugoslavije je prva i jedina u svetu koja je zvanično uspela da sruši avion ovog tipa, u toku NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, 27. marta 1999. godine.
31.
Oct
2016
Kolekcionarski kutak
Koje su najčešće razmere replika automobila i u čemu se razlikuju, saznajte u novom tekstu Kolekcionara.
08.
Sep
2016
Kolekcionarski kutak
Svaki lovački avion mora posedovati vanredne manevarske performanse a taj zahtev je često u kontradiktornosti sa „nevidljivošću“. Stoga se mora praviti kompromis: znatno smanjena uočljivost ali uz očuvane letne karakteristike. Ovaj Suhoj je to postigao i smatra se za najsavremeniji lovački avion današnjice.
29.
Aug
2016
Kolekcionarski kutak
Verovatno je malo kolekcionara autića koji nemaju bar poneki automobil snova u svojoj vitrini. Jedan od takvih je nezaobilazan u svakoj ozbiljnijoj kolekciji – Bugatti EB110.