F-14D Super Tomcat
Kolekcionarski kutak
13.12.2017.

F-14D Super Tomcat

Lovac kojim je Tom Kruz u „Top ganu“ obarao ko muve ruske (nepostojeće!) MiG-ove 28 je F-14 tomket (engl. Grumman F-14 Tomcat).

To je američki nadzvučni, borbeni, mornarički, dvomotorni avion treće generacije, dvosed sa promenljivom geometrijom krila. Geometrija krila se menja s atomatskom izmenom ugla strele, od 20 do 68 stepeni.

Operativno je zamenio F-4 Fantoma. F-14 je bio primarno namenjen za borbu za prevlast u vazdušnom prostoru u okviru američke ratne mornarice, presretačku odbranu flote i za taktičko izviđanje.

Tomket je morao ispuniti uslove mornaričkog aviona da bezbedno sleće i poleće s palube nosača aviona, ali da istovremeno poseduje i sposobnost postizanja prevlasti u vazdušnom prostoru.

To su veoma teški, pa čak i kontradiktorni uslovi. Poletanje i sletanje na palubi nosača zahteva male minimalne brzine leta.

Za poletanje i sletanje, kao i za male brzine leta, polukrila se skroz rašire, postavljaju na minimalnu vrednost ugla strele od 20 stepeni.

Na režimu nadzvučnog leta polukrila se zakreću unazad, na 68 stepeni. Tokom izmene brzina, pri manevrisanju i promeni režima leta, automatski se polukrila postavljaju na odgovaraće optimalan ugao strele.


U okviru NATO snaga, Tomket je učestvovao u agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Ovi avioni su bili stacionirani na nosačima u Jadranskom moru. Kao izviđač je Tomket bio jedini zadužen za aero-foto snimanje teritorije SRJ. Po dolasku KFOR-a na Kosovo i Metohiju, Tomket je imao misiju vazdušnog kišobrana iznad naše pokrajine.

Borbena iskustva s Tomketom su pokazala da je u svoje vreme bio neprikosnoven kao lovac-presretač ali se ispostavilo da je lako uočljiv i veliki cilj, te je bio dosta osetljiv na dejstvo zemaljske protiv-vazduhoplovne odbrane. Za razliku u odnosu na more, nad kopnom se Tomket pokazao daleko ugroženiji dejstvom raketa zemlja-vazduh sovjetske proizvodnje. Iz toga iskustva je proisteklo da su se Tomketi više orijentisali na operacije iznad mora. Zbog te činjenice i zbog visoke cene koštanja, na njegovim iskustvima je razvijen manji i ekonomičniji naslednik F/A-18 Hornet. Tomket je bio u operativnoj upotrebi, u Američkoj ratnoj mornarici, u vremenskom periodu od 1974 – 2006. godine.

Varijanta F-14D super tomket je dobijena poboljšanjem motora i zamenom sistema avioopreme na prethodnim varijantama. Na ovom standardu Tomketa je integrisan novi radar i nova aviooprema. Predstavljamo vam baš tu najsavremeniju veziju.



Poznati Revell ima u svojoj ponudi više modela F-14 u različitim razmerama. Ovoga puta prikazujemo maketu F-14D Super Tomcat u razmeri 1:72. Veličina sastavljenog aviona je dužine 260 a raspona krila 268mm. Delova ima 111 i namenjen je za naprednije avio maketare starije od 10 godina. Naravno da se na maketi mogu pomerati krila.

Pakovanje je standarno za Revell: precizno izliveni delovi od plastike na ramovima, ram sa providnim delovima velike prozirnosti, set sa nalepnicama i šema – uputstvo za sastavljanje makete, sve to je spakovanu u lepo oslikanu kartonsku kutiju.



Kada sklopijete maketu dobićete vernu repliku tomketa F-14D, bogatu detaljima – eto ispod na fotografijama nekih detalja ovog aviona koji se proslavio i na filmu.







Prilikom sklapanja posebno povedite računa o krilima – moraju se pomerati, pazite da vam lepak ne procuri gde ne treba. Eto, ovoliko predstavljanje je sasvim dovoljno jer je avion poznat i zbog filma. Možete ga kupiti u Dexy Co Kids prodavnicama širom zemlje, ili naručiti on-line klikom OVDE!

Autor: Kolekcionar
Preuzeto sa trofej.info

 

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Avioni RV03960/150
Makete su najpribližnije originalnim modelima, a kvalitet izrade je izuzetno visok. Re...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Dodaj u korpu

Slični članci

16.
Mar.
Kolekcionarski kutak
Dragoceni saveti iskusnog modelara koji će puno značiti svakom početniku!