Smireno kroz roditeljstvo
Roditeljski kutak
30.10.2017.

Smireno kroz roditeljstvo

Malu bebu muče grčevi, a starije je upalo u svoju čuvenu fazu hiperaktivnosti. Želite samo malo da odmorite, a deca trčkaraju po stanu i igraju se gusara. Shvatate da niste stigli ni da se istuširate danas. Uh, biti roditelj je ponekad tako teško. Ne znate gde ćete. Nervozni ste.

Stanite. Polako. Dobili ste najtežu, ali i najlepšu ulogu na svetu. Istina, ponekad je teško. Ali, dovoljan je samo jedan dečiji osmeh i Vi zaboravljate na sve probleme. Vašoj deci je potreban smiren i staložen roditelj, a važno je da očuvate zdrav razum i zbog Vas samih. Zato, iskoristite svaki trenutak. Pokušajte da posmatrate stvari iz lepšeg ugla.

Na primer, samo što ste usisali i obrisali pod, a Vaše dete utrčava prepuno peska. Počinjete da vičete na njega, iako je sasvim normalno da se deca uprljaju u igri. Kupili ste tako lepu i skupu vazu. Deca jure po stanu, slučajno udare u sto, vaza pada i razbija se… Polako! Nisu namerno to uradili. Morate shvatiti da se život i te kako promeni kada dobijete decu. To uključuje i lepljenje oštrih ivica kako se ne bi povredila, ali i izbegavanje skupocenih predmeta u prostoru koji deca mogu da dohvate. Postanite praktični.

Zar želite da vaspitate neurotičnu decu koja neće moći da se opuste ni u jednom trenutku? Dok su deca mala, mnogo toga se uprlja, ufleka, polomi, pocepa, razbije…Što se pre naviknete na tu činjenicu, biće Vam lakše. Nećete konstantno biti stegnuti i nervozni.

Pravila i rutina su i te kako važni kako bi se dete izvelo na pravi put. Ali, nemojte mučiti sebe ukoliko ponekad ne stignete da skuvate supu sa povrćem, nego odvedete decu na picu. Njima je raznovrsna ishrana i te kako važna. Ali, važno im je i da imaju smirenu mamu koja neće pući i pred najmanjom preprekom, koja će se sa njima smejati i uživati. Psihički razvoj dece nije manje važan od fizičkog. Napravite ravnotežu i opustite se. Prekršite neko pravilo s’vremena na vreme.

Pronađite vremena za svog partnera. Naravno da su Vam deca promenila život i postala centar sveta. Ali to ne znači da baš nikad ne možete pronaći vremena za sebe i svog partnera. Kvalitetan brak i blizak odnos mame i tate je podjednako važan kao i unošenje voća i povrća. Zato, dopustite sebi malo odmora, šetnje, odlazak u bioskop ili pozorište… Prisetite se perioda kada ste bili momak i devojka. Bićete zadovoljniji sobom, a to će osetiti i Vaša deca.

Ne postoji definicija savršenog roditeljstva. Ne možete da uspete u svemu: da budete mama za primer, da Vam kuća blista, da ste vodeći u svom poslu i da budete idealna supruga. Ali, rešenje postoji: prestanite da se opterećujete nebitnim stvarima i sitnicama.

Zar nije bolje da imate malo prašine, nego da ne budete dobra mama? Obrisaćete to, niko neće umesto Vas. Ali, naučite da organizujete vreme i postavite prioritete na pravi način. Ako budete konstantno umorni i nezadovoljni, svi ostali aspekti života će trpeti. Zato, popustite malo sebi. To je najbolji način da naučite da budete smiren roditelj – kada ne tražite od sebe nemoguće!