Suhoj T-50 PAK FA superkrstaš
Kolekcionarski kutak
08.09.2016.

Suhoj T-50 PAK FA superkrstaš

Jednosedi lovac kojeg vam predstavljam prvi je serijski presretač tzv. pete generacije i prvi „nevidljivi“ ruski avion. Tačnije, avion smanjene uočljivosti za radare i senzore, jer ne postoje apsolutno nevidljivi avioni.

Naravno, lovački avion mora posedovati vanredne manevarske performanse a taj zahtev je često u kontradiktornosti sa „nevidljivošću“. Stoga se mora praviti kompromis: znatno smanjena uočljivost ali uz očuvane letne karakteristike.

Ovaj Suhoj je to postigao i smatra se za najsavremeniji lovački avion današnjice.


Suhoj PAK FA (rus. Перспективный авиационный комплекс фронтовой авиации), pod radnom oznakom T-50, je program ruskog lovca-presretača pete generacije.

Smanjene je uočljivosti (engl. stealth), što treba da mu omogući neprimećenost (tačnije: slabu ili kasnu uočljivost) od protivničkih radara. Mogućnost letenja nadzvučnom brzinom, u režimu rada motora bez dopunskog sagorevanja, odnosno superkrstarenje, stvara mu veliku prednost u borbi za prevlast u vazdušnom prostoru.

U stanju da se uspešno suprotstavi američkim lovcima pete generacije, prvenstveno F-22 raptoru, ali i F-35.

Kada Suhoj PAK FA bude masovnije uveden u operativnu upotrebu od 2016. godine postepeno će zamenjivati postojeće lovce MiG-29 i Su-27 u ruskom vazduhoplovstvu. 19. februara 2015. godine, prototip T-50-2 postigao je svetski rekord u brzini penjanja od 384 m/s i tako probio zvučnu barijeru u vertikalnom usponu aviona.

Zmaj aviona je koncipiran po standardnoj aerodinamičkoj šemi. Ugrađena su dva motora u zasebne gondole, koje su u istoj liniji sa polubočnim usisnicima.

Motorske gondole su odvojene, a između njih je, ispod trupa, uvala (kao kod Su-37). Krilo ima oblik slično trouglu (delta), što obezbeđuje dobru nadzvučnu aerodinamiku, posebno u manevru (ima mali talasni otpor). Koreni deo krila je izdužen unapred, ima efekat nadstrešnice iznad ulaza u usisnike, a i ulogu strejksa. Ispred su kanari, koriste se u kombinaciji sa horizontalnim celoobrtnim repom, koji se sastoji iz dve površine, razdvojene za upadljivu širinu trupa.

Na osnovu objavljenih slika prototipa PAK-FA, može se pretpostaviti da su rakete vazduh-vazduh ugrađene u dva identična unutrašnja spremnika, postavljena jedan iza drugog između motorskih gondola. Veličine ovih odeljaka takođe sugerišu da u njih mogu biti postavljene do osam modernizovanih raketa RVV-AE sa sklapajućim repnim površinama.

Avion koristi najnoviji ruski radar sa aktivnim (elektronskim) skeniranjem (usmeravanjem radarskog snopa).

Informacije o projektu PAK FA su još uvek veoma oskudne, u domenu su vojnih tajni. Preciznih podataka praktično nema. Zvaničnici ruskog vazduhoplovstva izjavljuju da PAK FA ispunjava uslove za borbene avione pete generacije, sa argumentacijom da je superkrstaš, sa dobrim manevrom, sa jednostavnim održavanjem i sa višenamenskim sposobnostima.

Kada je neki avion praktično još uvek nepoznat, ne može se očekivati da maketa istog bude bogata detaljima. Srećom, Revell je uspeo da napravi dosta vernu repliku tog zagonetnog aviona, u popularnoj razmeri 1:72.



U standardnom pakovanju nalaze se ramovi sa delovima od precizno livene plastike, ram sa providnim delovima, set odličnih nalepnica (za 3 verzije aviona), šema – uputstvo za sklapanje i ono što mnogi vole – plastično postolje, ko želi da mu maketa prikazuje avion u letu.

Posebno pohvaljujemo što ima dva pilota, pa ko voli može da sastavi ovakvu repliku.





Detalja ima tačno onoliko koliko je neophodno da bi maketa bila verodostojna replika pravog aviona.

Možete napraviti verziju sa otvorenom kabinom da se bolje vidi kokpit, a možete i zatvoriti poklopac kabine ukoliko želite model u letu na postolju. Na slikama su neki detalji motora i prednjeg i zadnjeg stajnog trapa.





Maketa je nivoa složenosti po Revelovoj skali broj 4, to jest za maketare starije od 10 godina.

Delova je 72, a veličina sastavljene replike Suhoja PAK FA je 293mm dužine x 198mm raspona krila.

S obzirom na veo tajni koja još uvek prati ovaj avion, maketa zaslužuje sve pohvale pošto je veoma kvalitetna.




Kao i brojne druge, i maketu ovog Suhoja možete kupiti u brojnim prodavnicama Dexy Co Kids širom zemlje, ili naručiti on-line klikom OVDE po vrlo pristupačnoj ceni, jer je Suhoj PAK FA avion koji će još decenijama gospodariti nebom, pošto je najavljena proizvodnja od 400 do 450 primeraka prvog ruskog nevidljivog lovca-presretača.

Autor: Kolekcionar

Preuzeto sa trofej.info

Testirani model možete kupiti ovde.

Slični članci

16.
Apr.
Kolekcionarski kutak
Počasno mesto u nizu čuvenih ruskih lovaca Suhoj, zauzima Su-27, čuvena ruska kobra! To je višenamenski visokomanevarski dvomotorni lovac četvrte gene...
02.
Jun.
Kolekcionarski kutak
Suhoj S-37 berkut (NATO oznaka Firkin), od 2002. poznat i po nazivu Su-47, je eksperimentalni višenamenski supersonični mlazni lovac jednosed kompanij...
16.
Mar.
Kolekcionarski kutak
Dragoceni saveti iskusnog modelara koji će puno značiti svakom početniku!