MiG 29 – elegantni gospodar neba
Kolekcionarski kutak
18.06.2018.

MiG 29 – elegantni gospodar neba

Glavni oslonac Vazduhoplovnih snaga Srbije je već legendarni MiG 29 (po NATO-u „Fulcrum“).

To je ruski lovački avion, treće (ili četvrte) generacije, zavisno od modifikacije. Namenjen je za suprostavljanje američkim avionima F-16 fajting falkon i F-15 igl, za prevlast u vazdušnom prostoru. Uveden je u operativnu upotrebu 1983. godine. Proizvedeno je preko 1.600 primeraka u raznim varijantama i još uvek se proizvodi.

Karakterističan je i po tome što je dugovečan, u odnosu na sve ostale tipove ruskih borbenih aviona doživeo je najveću transformaciju u usavršavanju od bazne do najsavremenije varijante.

Specifičan je po upadljivo širokom trupu sa dva razmaknuta vertikalna repa. Širinu trupa diktiraju dva motora paralelno ugrađena u njega, na većem rastojanju.

Takav oblik trupa daje dopunski uzgon avionu iako je takvo rešenje prvenstveno motivisano očuvanjem drugog motora u slučaju pogotka jednog motora IC raketom tipa vazduh–vazduh ili zemlja–vazduh. Time je obezbeđen relativno normalan let aviona i sa samo jednim motorom.

MiG-29 ima izvanredne manevarske karakteristike u letu.

U zaokretu postiže faktor aerodinamičkog opterećenja od 9 „g“ i održava ga duže vreme.

Poznata manevarska figura avionom „Kobra“ (Pugačev manevar) proslavila je suhojeve lovce, ali je prethodno izvođena avionom MiG-29. Nezvanično se smatra da je to izvođenje prvo u svetu, što ukazuje na visoke manevarske karakteristike ovog aviona.



Mig-29S je opremljen sa poboljšanim radarom, povećana mu je otpornost na ometanje, realizovana je mogućnost istovremenog lansiranja 2 rakete vazduh–vazduh na dva različita cilja, uveden je novi digitalni računar, integrisana je raketa vazduh–vazduh proširenog ugaonog dijapazona (sa 26 na 28-30 stepeni) i optimizovan je ceo proces gađanja cilja u vazdušnom prostoru.

To je sve zajedno značajno doprinelo povećanju borbene efikasnosti MIG-a 29S u vođenju borbe u vazdušnom prostoru. Postignuta je efikasnost 2,5-3,0 puta veća u odnosu na avion F-16С, u odnosu na Rafal od 10%, a Miraž 2000-5 i JAS 39 gripen do 25%.





Revell je 2017. godine lansirao novu maketu, model MiG-19S Fulcrum-C, u razmeri 1:72, koju vam detaljnije predstavljamo.

U standarnoj, lepo oslikanoj kartonskoj kutiji je uputstvo – šema za sklapanje, ramovi sa precizno izlivenim delovima od plastike i set kvalitetnih nalepnica Made in Italy za tri varijante ovog lovca, pa vi sami birajte koje ćete oznake.

Maketa ima čak 192 dela pa nije preporučljiva za neiskusne maketare mlađe od 12 godina, stoga i nosi oznaku nivoa težine 4. Dužina sastavljene makete je 236mm a raspon krila 158mm.









Evo nekih detalja ovog plavog lepotana.

Posebno cenim repliku sa figurom pilotom u kokpitu, a ova maketa ga ima. Do perfekcije je detaljan stajni trap prednjeg točka, kao i stajni trap bočnih točkova, a možete birati šta ćete okačiti pod krila: rakete, pomoćne tankove s gorivom... Uostalom, ima čak 192 dela!



Sve u svemu, ovo je izvanredna maketa za koju se vredi pomučiti da biste dobili repliku lovca koji je veoma popularan ne samo kod nas nego i svetu – 28 zemalja ima MiG-a 29 u svom naoružanju. Najjednostavnije i najjeftinije je naručiti ga on-line na Dexy Co Kids sajtu klikom OVDE, pošto ćete samo na sajtu dobiti 10% popusta, ali možete ga kupiti i u brojnim prodavnicama ove naše renomirane firme širom Srbije.

Autor: Kolekcionar
Preuzeto sa trofej.info


 

Slični članci

16.
Mar.
Kolekcionarski kutak
Dragoceni saveti iskusnog modelara koji će puno značiti svakom početniku!