Slikovnice

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Pol
Brend
Uzrast
Kolekcije
Prikažite više
Cena
Slikovnice
Lista: Akcija knjiga
16 proizvoda
Pročitajte

Slikovnice

Nema roditelja koji ne želi da dete razvije ljubav prema knjizi i čitanju. Ta naklonost prema pisanoj reči razvija se od najranijeg detinjstva i neguje kroz čitav život. Povezivanje deteta i knjige započnite čitanjem slikovnica.

Zašto je čitanje slikovnica važno za razvoj Vašeg deteta?

Ukoliko krenete da svom mališanu čitate priče bez ilustracija, brzo će izgubiti interesovanje i može lako da se dogodi da knjigu i čitanje doživi kao nešto dosadno i neinteresnatno. S druge strane, naročito kod mlađe dece, ilustracije koje prate priču u slikovnici zagolicaće maštu i možda, ceo tok priče odvesti na neku drugo stranu.  Najčešće veoma živih boja slike u ilustrovanim knjigama za decu mogu da zauzimaju i do dve trećine stranice. Kada čitate knjigu sa detetom, zastanite na svakoj stranici. Dajte mu vremena da poveže tekst sa slikom.

Naročito za mlađu decu slikovnice mogu da predstavljaju  odličan alata za razvijanje govora. Kada čitate ilustrovanu knjigu svom detetu to činite polako. Svaka Vaša izgovorena reč treba da bude izgovorena polako, razgovetno. Posle svake logičke celine, napravite kratku govornu pauzu. Možda će Vaš mališan poželiti da Vam postavi pitanje vezano za priču ili sliku? Možda ima ideju kako da nastavi priči iz slikovnice?

Skoro sva do sada sprovedena istraživanja u oblasti razvoja dece pokazala su da čitanje slikovnica od najranijeg detinjstva u velikoj meri utiču na razvoj inteligencije i mašte. Tekst u ilustrovanoj knjizi prati tekst na stranici, ali veoma često autori ostave neki detalj koji treba „zamisliti“ ili izmaštati. Trudite se da tokom čitanja Vi i Vaš mališan prepoznate takva mesta. Zastanite i pokušajte da zajedno zamislite detalj koji nedostaje na slici.    

Neće svakom detetu slikovnica privući pažnju. Savet je, nemojte navaljivati. Ukoliko roditelj insistira, kod deteta može izazvati suprotan efekat i stvoriti odbojnost. Trudite se da knjiga uvek bude u vidokrugu deteta, na primer u blizini omiljene igračke ili pored nje/njega dok radi nešto što voli. Ukoliko Vam se ukaže prilika možete i sami da uzmete slikovnicu u ruke i krenete da je listate sa naglašenom zainteresovanošću. To će detetu svakako privući pažnju. Ukoliko u tom trenutku dete nije zainteresovano za knjigu, ne očajavajte. Ilustrovane knjige svojim crtežima kad tad privući će mu pažnju.

Uz svoje prve oslikane knjige najmlađi se često prvi put sreću sa slovima, odnosno pisanim rečima. Baš iz tog razloga, za one najmlađe čitaoce, birajte slikovnice sa krupnim naglašenim slovima, a kada čitate ne bi bilo loše da u tempu čitanja podvlačite prstom ispod reči koju trenutno izgovarate. Istovremeno, dete će slušati priču i pratiti Vaš prst i tako povezivati glasove sa odgovarajućim grafičkim znakom.

Čitanje slikovnica je ujedno još jedna od prilika da sa svojom decom kvalitetno provedete vreme. Potrudite se da Vam to postane praksa. Pola sata čitanja slikovnice pred spavanje na Vas može delovati veoma umirujuće, a Vašem detetu stvoriti uspomenu za ceo život.

Na sajtu dexi.co.rs možete pronaći najraznovrsniju ponudu slikovnica velikog broja izdavača namenjenih svim uzrastima dece.