Igračke za decu koje vežbaju prstiće i mozak
Igračke za decu koje vežbaju prstiće i mozak
Hajde da se igramo!
10.10.2021.

Igračke za decu koje vežbaju prstiće i mozak

Autor: Jovana Papan

Fina motorika

Fina motorika je sposobnost da se prave precizni sitni pokreti rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka. U pitanju su pokreti malih mišića ruku koji će do kraja života biti neophodni radi obavljanja niza veoma važnih aktivnosti.  Fina motorika je od ključne važnosti za upoznavanje deteta sa svojim okruženjem, kognitivni razvoj, i igra veliku ulogu u razvoju inteligencije i detetovih potencijala. Takođe, razvoj fine motorike kamen temeljac je dobre pripremljenosti za školu, naročito za pisanje!

Detinjstvo je kritično vreme da se ovi mišići razviju. Ovaj razvoj se odvija određenim redosledom, ali često skokovito – sa naglim napretcima, ali i zastojima, koji ponekad umeju da zabrinu roditelje. Teškoće sa prelaskom na sledeći stupanj razvoja veština uglavnom su privremene, i ne treba im pridavati previše značaja. Ipak, ne treba ni sve prepustiti slučaju – podstičući razvoj fine motorike, pomoćićete detetu da kasnije lakše savladava mnoge zahtevnije faze u učenju i razvoju. Zanemarivanje motornih veština razlog je da danas sve više dece  zaostaje u razvoju fine motorike.

Razvoj fine motorike zahteva mnoštvo predmeta za igru, koji će dete stimulisati i zabaviti. Igračke za bebe prvi su korak u ovom razvojnom procesu.  To su zvečke upadljivih i kontrasnih boja, kocke za slaganje, igračke koje vise u vazduhu nadohvat bebinih ruku, igračke koje sviraju kada se dodirnu prstom, plišane igračke, igračke koje se ubacuju jedna u drugu itd...

Igračke za bebe za prve dane

Šake  novorođenčeta su uglavnom stalno zatvorene a ono još nema punu kontrolu nad svojim pokretima – oni su uglavnom refleksni. Beba nesvesno hvata i steže sve što joj se stavi na dlan. Sa dve nedelje, bebe će početi da primećuje predmete oko sebe. Oko osme nedelje, konačno će otkriti svoje ruke – prvo dodirom,  zatim i vidom. Još uvek, hvatanje je kod bebe refleksno. Prostirke ili gimnastike za bebe veselih boja i zvukova počeće u ovom periodu da zaokupljaju njenu pažnju .

Igračke za bebe koje vežbaju hvatanje

Koordinacija ruke i oka počinje da se razvija oko 3-4 meseca, kada započinje period učenja hvatanja . Sa 4-5 meseci, beba počinje da hvata predmete koji su joj na dohvat ruke, da bi oko šestog meseca mogla da u ruci zadrži igračku, kao i da je udara rukom. U ovom periodu jako je zgodno okačiti na bebim krevetac viseće igračke i zvečke koje su dovoljno blizu da ih može i mahinalno udariti, ali i pokušavati da ih uhvati ručicama. Osim što tako vežba hvatanje, beba ima i zabavu, pa roditelj može da “ukrade” malo vremena za predah. Vrlo brzo, naučiće da hvata, udara i vuče okačene igračke, koje će joj postati omiljeno društvo.

Sledeća zanimacija jesu pokušaji da uhvaćeni predmet strpaju u usta. U ovom uzrastu, bebe pokušavaju da uhvate i predmete koje vide ali im nisu blizu ili se ne mogu uhvatiti, poput sijalice čija svetlost im privuče pažnju ili slike u slikovnici. Sada joj možete davati lako perive plišane igračke koje neće povrediti nežne bebine desni.

Bebe uzrasta od 6-12 meseci počinju da predmet pre hvatanja prvo ispitaju pipanjem, ili guranjem kažiprstom. Sada je trenutak za igračke sa dugmićima koja na pritisak proizvode zvukove, igračke na povlačenje, igračke koje se kotrljaju.

Igračke za decu koja uče da hodaju

Važan stupanj u razvoju fine motorike je hvatanje “pinceta” zahvatom, i on nastupa izemeđu 10 i 12 meseci.  U pitanju je sposobnost držanja predmeta između palca i kažiprsta. Ovaj zahvat znatno olakšava manipulaciju predmetima, ali i omogućava bebi i da ih voljno ispusti iz ruke, kao i da ga baci, posmatrajući pažljivo kako padaju. Na taj način ona uočava da neke stavri  padaju brže a druge sporije, ali i uči o prostoru i zvukovima koje na taj način proizvode igračke.  Oko prvog rođendana, dete je u stanju da ubaci jedan predmet u drugi, poredi predmete koje drži u rukama, grupiše ih, ređa jedan na drugi.. Najbolji izbor za dete ovog uzrasta su krupne kocke za decu oblih ivica, setovi za ubacivanje oblika u odgovarajuće otvore, igračke koje zahtevaju ređanje delova po određenim pravilima.

Slični članci

26.
Dec.
Hajde da se igramo!
Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine dečje zimske odeće i obuće?
25.
Oct.
Hajde da se igramo!
Ispravan izbor igračke izuzetno je važan jer će umnogome odrediti način na koji će dete sticati neka znanje i veštine. Igra je najvažniji metod učenja...
07.
Jun.
Hajde da se igramo!
Kada imamo devojčicu i kažemo igračke, lutke su prvo što nam pada na pamet i što kupujemo.
09.
Nov.
Hajde da se igramo!
Kroz igru, deca stiču i razvijaju različe sposobnosti.
09.
Aug.
Hajde da se igramo!
Sada je i to moguće!