Da li su lutke jedine igračke za devojčice?
Da li su lutke jedine igračke za devojčice?
Hajde da se igramo!
07.06.2022.

Da li su lutke jedine igračke za devojčice?

Autor: Jovana Papan

“Ti si devojčica, za tebe je roze!” - koliko samo puta jedna devojčica čuje nešto slično tokom svog detinjstva?

 

Dok su se prethodne generacije devojčica osećale sasvim prirodno u kariranoj košulji i farmericama, danas kao da na njima, i oko njih, sve mora biti roze ili će neko, ne daj bože, pomisliti da je u pitanju dečko.

Slično je i kada su igračke u pitanju.

Kada imamo devojčicu i kažemo igračke, lutke su prvo što nam pada na pamet i što kupujemo.

Bebe, lutke, kreveci i kolica za lutke ređaju se kao pokloni za rođendane iz godine u godinu, dok prosečna devojčica ne poveruje da je to jedino što treba da je zanima.

Mnogi roditelji padaju u očaj kada pokušaju da svojim ćerkama kupe nešto što nije sterotipno roze.

„Čini se da čovek ne može više ništa za devojčice da pronađe u prodavnicama a da nije roze boje, bilo da su u pitanju odeća, igračke ili knjige. Jedine opcije koje postoje su princeze za devojčice i superheroji za dečake, između nema ničega!“, „Neverovatno koliko su igračke postale seksističke“, „Koliko god se mi roditelji trudili da je izbegnemo, roze boja se tako vešto infiltrira da se na kraju potpuno naviknemo na nju“ – ređaju se ispovesti „žrtava“ ružičaste invazije. 

Igračke za devojčice: Od stereotipa se ne može pobeći

Sju Palmer, autorka knjige „Toksično detinjstvo“ upozorava da je „potpuna opsesija“ devojčica roze bojom ugrožava njihov razvoj, sprečavajući ih da sebe vide u bilo kojoj drugoj ulozi osim uloge „princeze“.

„Vrlo sam zabrinuta zbog toga. Ne možete pronaći devojčicu stariju od tri godine koja nije opsednuta tom bojom. Roze se uvlači pod kožu u vrlo ranom uzrastu i ozbiljno utiče na mogućnost izbora i odlučivanje devojčica“, kaže ona.

I prosto nema načina da od toga pobegnete, ukoliko imate ćerku.

Ako pokušate nekako da je sačuvate od tog stereotipa i naučite da devojčice mogu da vole i druge vrste igračaka a ne samo lutke, te da je svaka boja lepa, verovatno će sama ipak brzo primetiti da je skoro sve što dobije na poklon od drugih iz nekog razloga baš roze, a da među igračkama koje su joj namenjene uglavnom dominiraju bebe i lutke.

Nauka za dečake, šminka za devojčice?

Od prvih dana i roze i plavih benkica, preko “muških” i “ženskih” igračaka, deca svakodnevno uče da su određene vrednosti i osobine primerene određenom polu.

Tako superheroji i konstruktorske igračke dečacima poručuju da su agresivnost, hrabrost, preduzimljivost i racionalnost "muške" osobine, dok ružičaste princeze devojčicama govore da su lepota i opsednutost izgledom, nežnost, ljupkost i pasivnost tipične "ženske" osobine.

Svakako, deca imaju i spontanu želju da svoj identitet definišu i kroz odnos prema sopstvenom polu. Ona postaju svesna svoga pola oko druge godine, a potreba za pripadanjem važna je prirodna faza psihološkog razvoja i ponekad odbacuju igračke koje pripadaju “drugoj strani” kako bi taj identitet potvrdila. Međutim, upravo naš odnos prema igračkama deci šalje poruku o tome koje igračke treba da budu predmet interesovanja dece njihovog pola.

Zašto devojčice vole roze?

Kako je došlo do toga da današnje devojčice odrastaju u ružičastom univerzumu?

Naučnici imaju podeljena mišljenja po pitanju razloga velike naklonjenosti devojčica roze boji. Jedni ističu da je u pitanju uticaj društvenih normi, a drugi smatraju da je ljubav prema ružičastim nijansama zapravo urođena ženskom polu, potkrepljujući to mišljenje rezultatima istraživanja sprovedenim na devojčicama i ženama najrazličitijih kulturnih podneblja.

Jedna neurološka studija sprovedena na Univerzitetu Njukasl pronašla je velike razlike u naklonosti polova kada su boje u pitanju, „Očekivali smo da ćemo pronaći polne razlike u preferencijama, ali smo se iznenadili kada smo otkrili koliko su one velike“, izjavila je Ania Harlbert, profesorka neuronauke i jedna od autora studije.

Naučnici su zaključili da je naklonost žena prema ovim bojama zapravo evolutivno prilagođavanje – dok su muškarci hiljadama godina lovili, žene su skupljale različite plodove, najčešće crvenkaste boje, i vremenom su one žene koje su se odlikovale boljom sposobnošću prepoznavanja i uočavanja ovih nijansi – počele da dominiraju. 

Jedno ranije istraživanje takođe ide u prilog ovoj teoriji. Ono je pokazalo da žene vide crvene nijanse bolje nego ostale boje.

Dečije igračke između tradicije i modernog

Što se tiče lutaka, one svakako jesu oduvek spadale u omiljene igračke za devojčice.

Deca vole da u igri oponašaju odrasle, i to posebno roditelje istog pola, pa su se devojčice za ulogu majke spremale igrajući se sa lutkama, dok su dečaci vežbali lovačke i ratničke veštine igrajuči se sa umanjenim verzijama oružja.

Međutim, vremena su se promenila i u savremenom društvu uloge polova više ne podležu tradicionalnim podelama.

Ipak, kada su dečije igračke u pitanju, kao da smo se iz 21. veka vratili u srednji, pa rafovima na ženskoj strani prodavnica igračaka suvereno vladaju princeze u ružičastom. Retko koja devojčica će na poklon dobiti naučnički set, loptu ili maketu aviona, mada nema razloga da se ovakvim igračkama ne obraduje jednako kao i dečak.

Kampanja za rodno neutralne igračke

U SAD, Britaniji i Francuskoj, u sklopu kampanja za neutralne igračke, u mnogim prodavnicama igračaka otvorene su rodno “neutralne” zone, ili je podela na ženski i muški odeljak potpun ukinuta. Sada takve prodavnice krase slike devojčica koje se igraju sa buldožerima ili kostimiraju u vatrogasce.

I McDonalds se pridružuje kampanji protiv razvrstavanja igračaka po polovima. Kako je nedavno objavljeno, radnici ovog lanca brze hrane ubuduće neće više pitati "Želite li igračku za dečake ili za devojčice", već opisivati igračke koje imaju. Takođe, igračke koje se poklanjaju uz dečiji obrok više neće biti klasifikovane na ženske i muške.

Da li će kampanje za rodnu neutralnost dovesti do toga da dečaci i devojčice postanu potpuno isti? Nikako, jer su dečija interesovanja i sklonosti oba pola velikim delom i urođene.

Međutim, treba li te razlike produbljivati? Treba li samo dečacima nuditi avanturu, akciju, nauku, otkrića, a devojčicama, u najboljem slučaju, neku ružičastu i razblaženu verziju svega toga, zašećerenu šljokicama i mašnicama?

Slični članci

26.
Dec.
Hajde da se igramo!
Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine dečje zimske odeće i obuće?
25.
Oct.
Hajde da se igramo!
Ispravan izbor igračke izuzetno je važan jer će umnogome odrediti način na koji će dete sticati neka znanje i veštine. Igra je najvažniji metod učenja...
10.
Oct.
Hajde da se igramo!
Koje su igračke idealne za psihofizički razvoj male dece?
09.
Nov.
Hajde da se igramo!
Kroz igru, deca stiču i razvijaju različe sposobnosti.
09.
Aug.
Hajde da se igramo!
Sada je i to moguće!