Moderni naslednik poznate linije Miraž (Mirage 3, Mirage 2000) je višenamenski avion Rafal (Rafale) francuske kompanije Daso (Dassault), direktan takmac Eurofajter Tajfunu.

On danas predstavlja okosnicu vazduhoplovnih snaga Francuske i očekuje se da to bude još niz godina, čak do 2040.

To je savremen višenamenski borbeni avion, jednosed, dvomotorac sa već legendarnim delta krilima – karakterističnim za već pominjane „bezrepe“ Miraže – ali kod Rafala tesno spregnutim sa pomičnim kanardima.

Rafal je nadasve pokretljiv lovac, relativno malog (smanjenog) radarskog odraza, ali ipak ne spada u tzv. „nevidljive“ (Stealth) avione, nego u „diskretno vidljive“, jer je namenjen i za vazdušnu borbu, a tu su još uvek primarne što bolje manevarske performanse, jer je aerodinamika često u koliziji sa „nevidljivim“ dizajnerskim rešenjima.

Zavisno od tipova i borbene namene, Rafali su naoružani raznovrsnim moćnim oružjem i opremljeni vrhunskom elektronskom opremom, moćnim radarima i senzorima, bez čega danas mnogo ne vredi ni agilniji lovac.


Model koji vam predstavljam je Rafale M, namenjen pomorskim snagama Francuske mornarice, tj. za poletanje i sletanje sa nosača aviona, ali im se krila ne preklapaju.

Poznata kompanija Revell, u svojoj bogatoj ponudi plastičnih maketa na sklapanje, nudi kupcima širom sveta model Rafal M u čak 3 razmere i 4 varijante: 1:48, 1:72 (standardna kit varijana, ali i tzv. model set sa lepkom, četkicom i adekvatnim bojama u bočicama), kao i ne toliku zahtevnu razmeru 1:144. Naša kompanija Dexy Co ima u ponudi sve 4 varijante Rafala – kliknite OVDE pa odaberite! Ja ću detaljnije predstaviti Rafale M u razmeri 1:48, vrhunsku maketu Revell.Sa priloženih fotografija možete relativno jasno videti o kakvoj maketi je reč. U standarnom pakovanju nalaze se ramovi delova od vrlo precizno izlivene plastike, ram sa transparentnim delovima odlične prozirnosti, šema – tj. detaljno upitstvo za sklapanje makete, kao i set vrhunskih nalepnica Made in Italy za tri varijante, a vi birajte hoćete li avion sa brojem 15, 28 ili 32.


Sastavljena maketa je dužine 32,3 a raspona krila 21,3cm i ima čak 204 dela, a po složenosti za sklapanje je po Revell klasifikaciji klase 5 i ne preporučuje se mlađim ili neiskusnim modelarima.

Za početnike je podesnija manje zahtevna maketa razmere 1:144, a za nešto naprednije maketare razmera 1:72 je sasvim adekvatna. Razmera 1:48 zahteva poprilično rada i strpljenja, mirne ruke, staložene živce i oštro oko.

Ali kada napokon završite model dobićete izvanrednu repliku Rafala M punu detalja – pogledajte slike ispod!
Vidite detaljno urađen stajni trap, kod Rafala M ojačan zbog sletanja na nosač aviona, karakteristične usisnike vazduha, pomične kanarde, detaljni kokpit sa sedištem pilota, kao i mogućnost da kabinu ostavite otvorenu, razne varijante vođenih raketa, „pametne“ bombe, dopunske rezervoare goriva itd.


Na kraju evo i kratkog prikaza Rafale M u razmeri 1:72 (na fotografijama iznad). Delova ima 73, dužina makete je 220 a širina 148 mm, složenost (komplikovanost izrade) klase 3, za ne toliko iskusne maketare (starije od 11 godina), posebno što je maketa već izlivena u adekvatnoj sivoj plastici, pa ko ne ume vešto da barata četkicama, ili služi erbrašom, ima mogućnost da ne boji velike površine.

Eto, pa odaberite maketu pristupačnu vašem džepu i optimalnu maketarskom znanju i strpljenju, jer iole ozbiljniji kolekcionar borbenih aviona svakako treba da u svojoj kolekciji ima i francuskog Rafala, naslednika legendarnih Miraža.


Autor: Kolekcionar
Preuzeto sa trofej.info