F-16 Fighting Falcon MLU
Kolekcionarski kutak
04.12.2018.

F-16 Fighting Falcon MLU

Verovatno najpoznatiji i najprodavaniji moderni lovački avion je F-16 fajting falkon (engl. F-16 Fighting Falcon).
To je američki višenamenski lovački avion, sa jednim turbomlaznim motorom. Razvila ga je korporacija Dženeral dajnamiks, za potrebe američkog ratnog vazduhoplovstva.

Zamišljen je kao laki, dnevni lovac, a vremenom je transformisan u uspešni višenamenski masovni borbeni avion.
U prvoj varijanti je bio razvijen na nivou 3. generacije, a kroz kasniji razvoj je postignuta četvrta. U stvari, započet je kao eksperimentalni program, a doživeo je masovnu serijsku proizvodnju - proizvedeno je oko 4.500 primeraka, počevši od donošenja odluke 1976. godine, o serijskoj proizvodnji i uvođenju u operativnu upotrebu, sve do danas.



F-16 fajting falkon je prioritetno avion za borbu u vazdušnom prostoru, sa brojnim revolucionarnim inovacijama, u odnosu na svoje prethodnike.

Novine su dvostruka nastrešnica ulaza u usisnik, naglašena jednodelna kupola poklopca kabine sa značajnim nadvišenjem iznad trupa za poboljšanje vidljivosti pilota, električne komande leta, podnošenje visokih opterećenja pilota u zavaljenom sedištu i sa smanjenom rezervom statičke stabilnosti, čime su poboljšane manevarske karakteristike aviona.
Top M61 Vulkan, integrisan je u strukturu aviona, a spolja je obezbeđeno 11 linija za podvešavanje raznih borbenih tereta i dopunskih rezervoara goriva.

F-16 Fajting falkon ima istorijsku ulogu u svetskoj vazduhoplovnoj istoriji, po uvedenom velikom broju novih tehnologija i sasvim novih prilaza u koncepciji i projektovanju borbenih aviona.


 

F-16 fajting falkon, pored američkog, nalazi se još u vazduhoplovstvima 25 drugih država. Bez obzira što je prvi let napravio pre četiri decenije F-16 fajting falkon je još uvek veoma konkurentan na svetskom tržištu borbenih aviona.

Dva F-16 su oborena iznad teritorija Republike Srpske i Srbije, 1995. i 1999. godine pa je ovaj elegantni lovac kod nas i po tome poznat. Delovi repa i poklopac kabine oborenog aviona F-16 iznad Mačve izloženi su u Muzeju vazduhoplovstva na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.



Postoji mnogo verzija ovog aviona pa tako i replika. Mi vam ovoga puta prikazujemo maketu Revell u razmeri 1:72 modela F-16MLU belgijskog ratnog vazduhoplovstva specijalno dekorisanog povodom 100-godišnjice prve eskadrile (a njega vidite i na fotografijama u letu).















Sastavljena maketa je veoma lepa, sa brojnim detaljima i zanimljivim dekalima – vidite fotografije iznad. Ovu maketu možete kupiti u brojnim Dexy Co prodavnicama kao i naručiti online klikom OVDE i tako upotpuniti svoju kolekciju borbenih vazduhoplova i ovim poznatim avionom.

Autor: Kolekcionar

Preuzeto sa trofej.info



 

Slični članci

16.
Mar.
Kolekcionarski kutak
Dragoceni saveti iskusnog modelara koji će puno značiti svakom početniku!