Vreme je za spavanjac
Vreme je za spavanjac
Mama i beba
04.11.2022.

Vreme je za spavanjac

Verujem da je za dobar deo vas koji čitate ovaj članak bebino spavanje, odnosno nespavanje jedan od ključnih problema sa kojim ste se suočili u roditeljstvu. Sigurna sam da dosta vas gotovo zavidi roditeljima koji kažu da imaju „dobru bebu”, jer vaša beba, iako je volite najviše na svetu, iako vam je najlepša, iako ste je željno i jedva dočekali ipak nije „dobra beba”.  Izraz „dobra beba” se zapravo odnosi na bebu koja spava baš onda kada roditeljima to najviše odgovara. Sigurno se pitate da li i vaša beba može da postane „dobra”. Odgovor je: može. Ali, naravno, ne može to postati preko noći te ovaj process zahteva mnogo stpljenja.

Spavanje je navika koju bebe vremenom nauče. Nudimo vam nekoliko saveta i sugestija kako da svojoj bebi pomognete da ovu naviku stekne što pre. Uvođenje rutine spavanja je proces koji zahteva vreme, ali je istovremeno jedan od ključnih u zbližavanju roditelja i novorođenčeta.

Koliko je bebi potrebno sna?

Verujem da vas uglavnom muči pitanje koliko bi bebe trebalo da spavaju tokom dana. Novorođenče ukupno prespava između 16 i 18 časova dnevno, kada se saberu sve dremke i spavanje. Trebalo bi da znate da je svaka beba drugačija i da je nekoj deci dovoljno i do dva sata manje spavanja predviđenog za njihov uzrast.

Prosečne vrednosti dužine spavanja kod bebe:

  • 1. mesec – 8 sati tokom noći – 8 sati tokom dana
  • 3 meseca – 10 sati tokom noći  – 3 do 5 sati tokom dana
  • 6 meseci – 11 sati tokom noći – 3 do 4 sata tokom dana
  • 9 meseci – 11 sati tokom noći – 2 do 3 sata tokom dana
  • 12 meseci – 11 sati tokom noći  – 2 sata tokom dana

Kako prepoznati manjak sna kod beba?

Pre nego što zaključite da je dete neispavano i da pati od manjka sna, postavite sebi sledeća pitanja:

  • Da li vaše dete gotovo svaki put zaspi u kolima?
  • Morate li baš svako jutro buditi vaše dete?
  • Da li je vaše dete nervozno, plačljivo i umorno tokom dana?
  • Dešava li se da vaše dete povremeno zaspi mnogo ranije nego obično?

Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili sa da, postoji mogućnost da dete dobija manje sna nego što mu je potrebno.

Kako pomoći detetu da bolje spava i usvoji dobre navike?

Ma koliko se u početku činilo nemoguće, spavanje tokom cele noći zaista nije nemoguća misija, a evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da je ostvarite.

Kao što smo naveli, novorođenčad obično prilično dugo spavaju, od 16 do 18 sati u toku 24 časa, ali to vama trenutno sigurno tako ne izgleda. Bebe u većini slučajeva ne sastave duže od dva sata spavanja „u komadu” tokom prvih nekoliko nedelja života. Premali stomak zbog kog beba brzo ogladni ne dozvoljava joj da predugo spava.

Ciklusi spavanja kod beba su mnogo kraći nego kod odraslih i bebe tokom spavanja više vremena provedu u REM fazi sna, za šta se smatra da je od velike važnosti za razvoj mozga u prvim mesecima života. Sva nepredvidivost u rasporedu spavanja je na neki način neophodna i što je najbolje, zaista ne traje dugo iako se vama, zbog neispavanosti i umora, može činiti kao da je u pitanju čitava večnost.

U uzrastu oko 6-8 nedelja bebe spavaju nešto kraće tokom dana, a duže noću, iako većina beba nastavlja da se budi nekoliko puta tokom noći. U tom periodu se skraćuju REM faze sna i javljaju duži periodi dubokog sna. Otprilike između 4. i 6. meseca većina beba razvije sposobnost da spava 8 do 12 sati odjednom tokom noći. Neke bebe taj cilj postignu i ranije, ali neka deca nastavljaju da se bude noću čak i tokom predškolskog uzrasta i zato je veoma važno na vreme uvesti dobre i zdrave navike kad je spavanje u pitanju.

Pružite bebi šansu da često spava

Prvih nekoliko dana po rođenju bebe su retko u stanju da budu budne duže od dva sata i zato se držite toga, nemojte bebu držati budnom duže jer može biti previše umorna i teže će se uspavati.

Naučite bebu da razlikuje dan i noć

Ne očekujte da prvih nekoliko dana nakon izlaska iz porodilišta možete da uradite bilo šta po tom pitanju. Ali već nakon dve nedelje možete početi da učite bebu da razlikuje dane i noći. Tokom dana presvlačite i dojite bebu u dobro osvetljenom okruženju, igrajte se sa njom, pričajte, pevajte. Kad bebu presvlačite i hranite noću, potrebno je da okruženje bude mirno. Nemojte previše pričati, i to radite pod svetlom noćne lampe.

Pratite znakove umora

Svako novorođenče umor pokazuje na uobičajen način:

  • Zeva i proteže se
  • Drži se za uvo
  • Povremeno se zagleda u plafon
  • Mirna je nakon hranjenja
  • Trlja oči
  • Pojavljuju se blagi tamni koturovi oko očiju
  • Okreće lice na suprotnu stranu od aktivnosti i pokreta ljudi i igračaka
  • Naslanja lice na vaše grudi

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, pokušajte bebu odmah staviti na spavanje.

Razmislite o rutini pre spavanja

Nikada nije previše rano započeti uvođenje rutine pre spavanja. Prvih nekoliko meseci nećete biti u mogućnosti da bebu naučite da spava uvek u isto vreme i moraćete joj se dodatno posvetiti, ali s vremenom rutina će vam pomoći da držite kontrolu u svojim rukama. Male ritaule koji će postati rutina pred spavanje uvodite postepeno, ali uvek istim redosledom. To mogu biti kupanje, masaža, maženje, pričanje priča ili pevanje uspavanki, kasnije priča i poljubac pre spavanja, ili bilo šta što će prijati i vama i bebi. Šta god da odaberete, rituali pred spavanje bi trebalo da postanu šablon i da uvek počinju u isto vreme. Na taj način će beba naučiti da određene radnje poveže za vremenom za spavanje.

Ne pokušavajte da požurujete bebu

Najobičnija večernja rutina pred spavanje smanjiće nervozu. Nema potrebe da se već prvog dana kada beba stigne kući bacite na uvođenje rutine. Vaše novorođenče će najverovatnije prvih nekoliko dana mnogo vremena provesti spavajući. Baš kao što je vama potreban odmor od porođaja, potreban je i bebi. Takođe, vašoj bebi je potrebna i hrana, i to prilično često, na svaka 2 do 3 sata, tako da je verovatno da ćete prve bebine navike kada je spavanje u pitanju uočiti tek kroz nekoliko nedelja, ali ništa vas ne košta da pokušate i ranije.

Kako na pravi način uvesti rutinu pre spavanja

Promenite ponašanje danju i noću. Dok beba spava u toku dana ne ustručavajte se da slušate muziku i pričate glasnije, ali kad padne noć i dođe vreme za spavanje prigušite svetla i smanjite ton, čak iako je beba budna. Nahranite je i spustite u krevetac. Nema igranja i zabave. Za početak odaberite neko razumno vreme za spavanje i nekoliko aktivnosti koje ćete raditi pre spavanja, svako veče.

U većini slučajeva bebe tonu u san nakon hranjenja ili presvlačenja. Što pre utvrdite kom tipu vaša beba pripada lakše ćete odrediti rutinu za spavanje i kad će beba biti pospana.

Stavite bebu u krevet kad je pospana, ali još uvek budna

Kada završite sa pripremama, pokušajte da bebu spustite u krevet baš kada je na samoj ivici da zaspi. Tako će se od početka navikavati da zaspi sama, van vašeg zagrljaja, što će vam u mnogome olakšati život kada beba malo poraste. Čim beba navrši 6  do 8 nedelja možete joj pružiti šansu da zaspi sama u krevetiću, ne na vašim rukama. Većina roditelja smatra da ono što rade prvih nekoliko nedelja nakon porođaja nema previše uticaja, ali ako svako veče nedeljama puštate bebu da vam zaspi na rukama ili dok je ljuljate, ona će opravdano očekivati da će se to nastaviti i kasnije. Bebe uče navike kad je spavanje u pitanju i od roditelja mnogo zavisi kakve će one biti. Važno je napomenuti da se ne slažu svi stručnjaci sa ovakvom praksom. Mnogi roditelji ljuljaju svoje bebe u naručju ili ljuljašci kako bi lakše zaspale, misleći da je to sasvim prirodno i normalno. Ukoliko i vi spadate u tu grupu roditelja trebalo bi da budete spremni na to da ćete morati da ustajete tokom noći nekoliko puta, jer je mala verovatnoća da će se beba uspavati sama.

Pratite bebin ritam

Pre nego što počnete sa uvođenjem rutine, trebalo bi već da znate kada beba najduže spava (vođenje dnevnika u ovom slučaju može biti vrlo korisno). Na primer, ako je beba obično zaspi u 19 časova, počnite sa pripremama za spavanje pola sata ranije. Postepeno pomerajte vreme priprema za spavanje u pravcu koji vam najviše odgovara.

Neke bebe prirodno postaju pospane već oko 18 časova, dok su neke i u 20 časova budne i vesele. Morate uzeti u obzir i da će vaše svakodnevne navike u kući uticati na bebin raspored spavanja. Pre nego počnete odaberite neko razumno vreme za odlazak u krevet, nešto što će odgovarati vama, bebi i ostalim ukućanima. Najvažnije je da se toga pridržavate uvek, koliko je moguće.

Isti slučaj je i sa spavanjem preko dana. Odredite dva termina spavanja, na primer oko 9 časova ujutro i oko 15 časova. Pokušajte da sve ostale obaveze uskladite sa spavanjem tokom dana. Ako beba teže tone u san i tokom dana i tokom noći, onda je na spavanje stavite nešto ranije tako da ima vremena da zaspi do određene satnice. Kao što smo napomenuli, beba teže zaspi ako je previše umorna i razdražljiva.

Bebine navike stvarajte po svojim i bebinim afinitetima. Ma koliko neki šabloni mogu biti slični kod svih beba, ne zaboravite da je svaka beba drugačija i da ih interesuju i usrećuju različite stvari. Slušajte svoju bebu, otkrijte šta joj najviše odgovara i time se vodite. Ukratko: šta god da upali slobodno prisvojite kao nepisano pravilo.

Ovo sigurno niste znali o bebama i spavanju

Evo nekoliko činjenica koje možda niste znali, a koje će vam pomoći da lakše shvatite zašto bebe ne spavaju kao odrasli.

Bebe zaista mogu da zamene dan za noć

 Istina je da neke bebe kad dođu na svet u potpunosti pobrkaju dan i noć, odnosno danju spavaju, a noćima su budne, što roditeljima može predstavljati veliki problem. Bebe koje se tokom noći bude na svakih sat vremena, traže da jedu ili jednostavno žele malo pažnje mogu veoma iscrpiti roditelje. Pokušajte da spavate kad spava i beba i tešite se činjenicom da ova zamena noći i dana neće trajati večno, jer većina beba nakon mesec dana uđe u nekakav ritam spavanja.

Spavanje bebe je nepredvidivo

U prvim nedeljama beba u većini slučajeva ne bude budna duže od dva sata u toku dana ili noći. Uprkos tome što beba uglavnom jede i spava ne možete da sastavite nekoliko sati sna, a to sve rezultira manjkom energije. Bebin raspored spavanja je prilično nepredvidiv: nekad će spavati četiri sata, a nekad manje od dva.

Novorođenim bebama ne treba potpuna tišina da bi spavale

Većina roditelja se trudi da ne proizvodi nikakve zvukove kad beba spava, hodaju na prstima i što nečujnije dišu iako za tim nema nikakve potrebe. Bebama nije potrebno potpuno tiho okruženje da bi spavale. Setite se da su devet meseci provele u materici koja nije baš tiho okruženje iako se tako misli. Bebe jednostavno spavaju kad za to osećaju potrebu i okruženje im uopšte nije važno. Uživajte u ovom periodu dok traje jer im nakon nekoliko meseci može smetati i najmanji šum.

Bebe imaju karakter i kad je spavanje u pitanju

Bebe nisu prazna ploča, one se rađaju sa karakterom čak i kad je u pitanju spavanje, jer da je drugačije sve bebe bi spavale jednako. Roditelji koji imaju više dece od najranijih dana bebinog rođenja mogu primetiti razliku.

Bebi je za spavanje potreban prazan krevetac 

Da bi beba dobro spavala nisu joj potrebne dekice, jorgani, ukrasni jastučići i plišane igračke. Beba bi trebalo da spava u krevecu u kom se nalazi samo čvrsti madrac prekriven čaršafom, a poslednjih godina stručnjaci preporučuju da je najsigurniji položaj za spavanje na leđima ili na boku. Izbacite sve plišane igračke, baldahin ili jastučiće koje ste natrpali u krevetac i beba će sigurno bolje spavati.

 Potrebe beba nisu stalne i uvek iste

Već smo naglasili da bi trebalo da budete dosledni u sprovođenju rutine dok se trudite da je beba usvoji, ali jednako je važno ne gubiti iz vida da se potrebe bebe vremenom menjaju. Dozvolite sebi različite pokušaje i moguće greške i vremenom ćete sigurno naći šablon koji svima odgovara.

I još nešto što se sigurno pitate:

Da li je normalno da beba proizvodi određene zvuke dok spava? 

Normalno je da beba proizvodi određene zvuke tokom sna. San bebe je uglavnom dubok, toliko da ćete se nekada pitati da li diše. Nekada mogu imati brz i dubok dah, povremeno će disati plitko i sporo, a možda će proizvoditi i određen zvuk dok spavaju. Disanje će se normalizovati nakon par meseci. 

Zanimljivo je da novorođenče polovinu vremena tokom sna sanja, što znači da sanjajući provedene trećinu dana tokom prvih nedelja života. Može se dogoditi da primetite da je beba potpuno mirna, a samo joj se kapci pomeraju ili se trza iznenada dok nešto sanja. 

Gde bi beba trebalo da spava? 

Beba bi najmanje šest meseci trebalo da spava sa roditeljima u sobi. Posebno u početku kada će se dešavati da bljucka u snu, a vi je ne možete čuti ako je daleko. I vama će biti lakše da je beba tu, da ne šetate previše i gubite nepotrebnu energiju, kada ste i bez toga umorni. 

Većina roditelja se odlučuje da bebu stavi u krevetac ili korpu pored svog kreveta što je odlično mesto jer će vam omogućiti da se opustite i bolje spavate, ali i da se povežete sa svojom bebom. 

Kolika temperature je optimalna za sobu u kojoj beba spava? 

Idealna temperatura u kojoj beba spava bi trebalo da bude između 16 i 20 stepeni. Ukoliko je toplije, trebalo bi da svako veče pred spavanje dobro provetrite sobu, a ako je hladnije da bebu dodatno utoplite. Proveravajte toplotu bebinog vrata. Ne obazirite se na hladne šake i stopala, to je normalna pojava kod malih beba. Krevetac postavite tako da ne bude direktno na suncu, pored radijatora ili drugog grejnog tela. 

Kao što vidite – sve je moguće. Potrebno je samo malo strpljenja i vremena da upoznate svoje dete i nađete najbolji način da odgovorite na bebine potrebe i prilagodite ih svojim.

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
PUNJENA POSTELJINA FV52000064
Posteljina boja: bez pol: unisex sirovinski sastav: 100% pamuk, aplikacija č77,7% pa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.949,00 RSD
Dodaj u korpu
Sačuvano u omiljne
Bubaba vreća za spavanje je savršen izbor kada se dete otkriva ili nemirno spava. Vreća...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.599,00 RSD
Dodaj u korpu
Sačuvano u omiljne
Drveni kreveti KLUKRENOAH
Iz fabrike KLUPS stiže nam model kreveca za bebe – NOAH. Nogice NOAH kreveca napravlje...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29.899,00 RSD
Dodaj u korpu
Sačuvano u omiljne
Šareni i lagani vrteska koji vam omoguc?ava da sa sobom ponesete zabavu. Očaravajuc?a ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.199,00 RSD
Dodaj u korpu
Sačuvano u omiljne
Kolevke AL33065
Karakteristike: Za bebe od 0-6meseci. Ekskluzivna kolevka koji ima funkciju da uspava ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
21.999,00 RSD
Dodaj u korpu

Slični članci

09.
Nov.
Mama i beba
Kada bebi počinju da rastu zubi? Koji su simptomi nicanja mlečnih zubića i zašto je važno voditi dete kod stomatologa od najranijih dana?
09.
Nov.
Mama i beba
Podrška partnera je od velikog značaja, a ljubav koju dobijamo od svog partnera ključna je za okidač koji se zove hrabrost.
09.
Nov.
Mama i beba
Praznici su uspomene koje ostaju duboko urezane u sećanju i bez fotografija. Upravo iz tog razloga lepo je imati na umu da dete priželjkuje, nada se i raduje...
08.
Nov.
Mama i beba
Zašto ne treba da budete savršen roditelj?
07.
Nov.
Mama i beba
Da li cucla utiče na razvoj zuba? Kada je pravo vreme da se beba odvikne od cucle i kada je idealno vreme da se dete odvikne od pelena?  
07.
Nov.
Mama i beba
Sva saznanja stečena tokom psihofizičke pripreme pomažu ženi da što lakše i bezbolnije prođe kroz trudnoću, porođaj i postporođajni period.
07.
Nov.
Mama i beba
Uz malo mašte i igre možete svom detetu pružiti pravilnu ishranu, učeći ga pri tom blagodeti namirnica koje se kriju u njihovoj boji.
04.
Nov.
Mama i beba
Novopečeni roditelji mogu biti iznenađeni kada saznaju šta sve njihova beba može i po čemu je posebna.
04.
Nov.
Mama i beba
Na vreme stvorite bezbedno okruženje za male šetače, a mi ćemo vam dati nekoliko praktičnih saveta kako to da učinite.
03.
Nov.
Mama i beba
Super saveti kako da nakon porodjaja vratite stari sjaj!